Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Renovera pensionssystemet – det måste löna sig att ha arbetat

Arbete lönar sig alltså mycket dåligt i pensionshänseende. Sverige är på väg mot ett grundtrygghetssystem, där alla får ungefär samma låga allmänna pension, och inte en inkomstbaserad allmän pension som vi gemensamt kommit överens om, skriver Eva Eriksson och Hans Ström, SPF Seniorerna.

Annons

Nästa år kommer medelpensionen här i Gävleborgs län att ligga på omkring 13 850 kronor efter skatt. Det handlar i regel om länets tidigare grundskollärare, sjuksköterskor eller butikspersonal som efter runt 40 års arbete har denna pensionsinkomst att leva på.

Riksdagen beslutar nu i oktober om att höja grundskyddet i pensionssystemet, alltså garantipensionen och bostadstillägget, för de som arbetat lite eller inte alls. Fullt grundskydd blir nästa år cirka 14 000 kronor efter skatt. Men inga beslut tas för att förstärka den inkomstrelaterade pensionen.

Arbete lönar sig alltså mycket dåligt i pensionshänseende. Sverige är på väg mot ett grundtrygghetssystem, där alla får ungefär samma låga allmänna pension, och inte en inkomstbaserad allmän pension som vi gemensamt kommit överens om.

Man kan alltså fråga sig varför vi under arbetslivet betalar in pensionsavgifter och varför vi har ett allmänt pensionssystem. Detta är oacceptabelt, politiken brister här i ansvar.

Att arbeta längre kommer inte att räcka eller vara möjligt för alla löntagare, det är heller inget dagens pensionärer kan göra. Staten måste därför ta sitt ansvar och höja pensionsavsättningarna, omgående till 18,5 procent och därefter ytterligare höjningar.

Framtidens pensionärer kan då få en högre inkomstpension och likaledes för dagens pensionärer genom att retroaktivitet införs. Pensionssystemet måste renoveras så att det ger högre inkomstpensioner.

Eva Eriksson

förbundsordförande SPF Seniorerna

Hans Ström

distriktsordförande SPF Seniorerna Gästrikland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel