Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: (S)tyret har tappat kontrollen över ekonomin

Vi har tidigare erbjudit oss att hjälpas åt över blockgränserna för att försöka lösa den allvarliga situationen. Tyvärr verkar inte S C V och MP vilja släppa prestigen så vi hålls fortfarande utanför arbetet vilket är olyckligt, skriver Patrik Stenvard och Camilla Strömberg, M.

Målen som sattes för att rädda regionens ekonomi under 2019 har inte uppnåtts, verksamheterna går fortfarande minus och det står tydligt att (S)tyret har tappat kontrollen. Tack vare M och KD:s budget tillkom extra medel vilket minskade underskotten något.

Detta och att pensionsfonderna har ökat i värde räddar resultatet på sista raden. Faktum kvarstår dock; den styrande majoriteten har misslyckats med den ekonomiska hushållningen men räddas av lyckliga omständigheter. Det är inte ett ansvarsfullt sätt att styra en region på. Frågan vi ställer oss är om de kommer ta ansvar eller fortsätta med bortförklaringar och ursäkter.

Vi moderater anser fortfarande att det behövs inrättas en kriskommission i Region Gävleborg som kan gå till botten med vad och vart underskott skapas. Utan att identifiera problemen går det heller inte att lösa dem, vi moderater står för ordning och reda och tror inte på att styra regionens ekonomi på volley.

Boende i Hälsingland och Gästrikland ska kunna känna sig trygga med att deras skattepengar förvaltas väl och används på ett ansvarfullt sätt. Vi har tidigare erbjudit oss att hjälpas åt över blockgränserna för att försöka lösa den allvarliga situationen. Tyvärr verkar inte S C V och MP vilja släppa prestigen så vi hålls fortfarande utanför arbetet vilket är olyckligt.

Det finns redan idag åtgärder att vidta. Vi har länge föreslagit att vi borde stänga regionens Stockholmskontor, detta har man nu gjort vilket vi välkomnar. Ett annat exempel är regionens vindkraftverk i Kalmar som ännu inte är igång och går back.

För det första är det ytterst tveksamt om det ligger i den kommunala kompetensen att driva vindkraftverk, för det andra är det oförsvarligt att regionen lägger pengar på vindkraft i Kalmar i stället för sjukvård i Gävleborg.

Ytterligare exempel på dåliga prioriteringar är att stadsbussarna nu blir reklamfria på bekostnad av högre biljettpriser och inställda turer. Det framstår alltså viktigare att vara idealistiska och slå ett slag mot kapitalismen än att Gävleborgarna får en ekonomiskt hållbar och tillgänglig kollektivtrafik. Det är inte ett ansvarsfullt sätt att styra en region på.

Patrik Stenvard, M

regionråd i opposition

Camilla Strömberg, M

regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel