Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: (S)tyret har tappat kontrollen över Framtidsbygget

Ombyggnaden av våra sjukhus i Gävle och Hudiksvall börjar sannerligen likna ett fiasko. 2015 planerades det för att projektet, Framtidsbygget, skulle vara klart 2022. I dag 2020 beräknas byggandet i Hudiksvall ta åtta år från dagens datum. Först efter det är det dags att ta tag i Gävle, skriver oppositionsråden i Region Gävleborg.

Det planeras och planeras, debatteras, tillsätts nya tjänster och skaffas fram konsultrapporter för 90 miljoner som sedan hamnar i papperskorgen – men ingenting händer. Vi har länge påtalat bristerna i Framtidsbygget, även regionens egen revision riktade nyligen skarp kritik mot Region Gävleborgs hantering.

Kritik som den styrande majoriteten surt och irriterat viftar bort. Vi oroas av den eventuella fördyring på en miljard som regionens revision flaggar för och instämmer i att det krävs (mycket) mer politisk insyn och styrning vad gäller projektet Framtidsbygget. Har man ingenting att dölja borde det inte vara något problem att lägga korten på bordet.

Framtidens vård kommer se annorlunda ut än i dag. Detta är ingenting man tagit med i beräkningarna för ombyggnationen, det verkar inte finnas någon plan överhuvudtaget vad gäller projektet utan man duttar lite här och där och utvidgar eller justerar budgeten därefter. Man skulle kanske lite elakt kunna påstå att det liknar ett hafsverk.

Nu har vi tagit beslut om att utöka ramarna för det första projektet i Hudiksvall med 123 miljoner vilket ska rymmas inom befintlig budget. Det innebär i praktiken att annat kommer få styrka på foten, exakt vad vet vi inte i dagsläget men vi ser redan nu hur verksamheter flyttas från sjukhuset ut till andra lokaler. Kostnaden drabbar då inte Framtidsbyggets budget men landar ändå hos regionen och det handlar i slutändan om samma pengar – dina skattepengar.

Regionen är en politiskt styrd organisation och ytterst ansvarig för verksamheten är de styrande partierna S, V, C och MP. Det står klart att de inte har någon kontroll över Framtidsbygget. Vi behöver tillsammansro detta gigantiska och skandalomsusade projekt iland. Länets sjukhus är redan eftersatta och framtidens vårdbehov kommer inte vänta.

Oppositionens regionråd

Patrik Stenvard, M

Alexander Hägg, M

Henrik Olofsson, SVG

Jennie Forsblom, KD

Hans Backman, L

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel