Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Så får vi ner olyckorna i bygg- och anläggningsbranschen

Många enskilda delar måste utvecklas för att få ner antalet olyckor på våra arbetsplatser. Attityder till säkerhet och hälsa är avgörande när det gäller riskerna för att råka ut för arbetsrelaterade skador eller sjukdomar skriver Anders Hansson och Eva Thor, Sveriges Byggindustrier.

Arbetsmiljön inom svensk byggindustri betraktas internationellt sett som föredömlig och branschen satsar hårt på att förebygga olyckor. Ändå har tillbuden varit för många under 2019.

Varför är det så?

Sveriges Byggindustrier genomförde för ett par år sedan studien ”Bortom noll” med hjälp av Luleå tekniska universitet, LTU. Den visar att stress är en bakomliggande orsak till olyckor. Stress i kombination med bristfällig planering är direkt dåligt om vi ska kunna reducera olyckorna.

En annan viktig faktor är säkerhetskulturen på arbetsplatsen. Attityder till säkerhet och hälsa är avgörande när det gäller riskerna för att råka ut för arbetsrelaterade skador eller sjukdomar.

Att bygga ett hus eller en anläggning är komplext. Vi arbetar ofta på höga höjder. Det är många tunga lyft och dessutom ska detta ske året om och ibland med snö, is och mörker som försvårande omständigheter.

Om vi utsätter oss för onödiga risker genom en dålig kultur så är det ofrånkomligt att vi också drabbas av fler olyckor. Därför behöver fler aktörer i värdekedjan bli medvetna om att enskilda beslut faktiskt kan minimera skaderisken. Nedan några exempel på områden att utveckla: 

När byggherrar och beställare av ett projekt uttalar att vi inte ska ha olyckor i våra projekt så påverkas hela kedjan.

När beställare i en upphandling ställer krav och följer upp kraven hjälper man till att minska riskerna.

När arkitekter planerar och utformar en byggnad kan man minska riskerna vid utförandet genom att ha en dialog om utförandet och få kunskap om hur byggprocessen går till.

När konstruktörer väljer stomme ger man förutsättningar som påverkar produktionsmetoder och därmed säkerheten.

När arbetsgivare är tydliga med sitt företags säkerhetsarbete så påverkar man genom sitt ledarskap hela företagets säkerhetskultur.

När hantverkare tar säkerhetsinstruktioner på allvar och följer anvisningar så bidrar man till att minska riskerna för både sig själv och för andra.

Många enskilda delar måste utvecklas för att få ner antalet olyckor på våra arbetsplatser. Det enskilda bygg- och anläggningsföretaget ska göra sin del, men framförallt handlar det om att samarbeta i hela kedjan från idé till färdigt projekt. Det hjälper inte att peka på någon annan och göra förenklade slutsatser. Att vi har för många olyckor på bygg- och anläggningsprojekten i Sverige är inte någon annans fel.

Anders Hansson

Sveriges Byggindustrier Gävleborg

Eva Thor

Sveriges Byggindustrier Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel