Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Samverkan Gävleborg centraliserar både sjukvård och kollektivtrafik

Så stora ingrepp kommer att slå mot kollektivtrafiken på landsbygden eftersom det är den trafiken som kostar mest och där som pengarna finns att spara. Sju miljoner kronor motsvarar ungefär ett 30-tal turer och omkring 4-5 hela linjer, som skulle tvingas till nedläggning, skriver Jan Lahenkorva, S.

Partikonstellationen Samverkan Gävleborg består av Sjukvårdspartiet, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Under en tid samarbetade partierna om budget i regionfullmäktige, sedan bröts budgetsamarbetet upp men verkar nu sen något år åter vara i viss funktion. I alla fall presenterar Samverkan en budget för 2021.

Jag har ganska noga läst och satt mig in i Samverkan Gävleborgs budget. Och jag kan konstatera att den kraftigt skulle minska möjligheterna för medborgarna att få bra och tillgänglig vård på landsbygden och på mindre orter. Om den antogs av fullmäktige skulle det också innebära ganska ordentligt försämrad kollektivtrafik för just medborgarna på landsbygden.

Ser man lite närmare på sjukvården så tänker Samverkan tvinga igenom en bolagisering av primärvården på samma sätt som Folktandvården organiserades om för länge sedan när bolagisering var modernt.

När Folktandvården genomförde bolagiseringen så fick det följd att kliniker stängdes och verksamhet centraliserades. Det finns en uppenbar risk att Samverkan tänker driva primärvården mot mer centralisering till de större orterna med sämre tillgänglighet på länets landsbygder som negativ konsekvens.

Samverkan avser likaså centralisera den känsliga vården för människor i livets slut till ett nybygge vid Gävle sjukhus. Här har Samverkanspartier lagt skarpa förslag i fullmäktige om hospice i Gävle. Det löftet kan knappast brytas. Även här pekar alltså Samverkans budget mot centralisering av vård till länets större orter, just i detta fall centralisering till Gävle.

Centraliseringstendenserna är olyckliga men faktiskt inte förvånande. I den senaste valrörelsen krävde en av Gävles ledande moderater att mer av sjukvården måste koncentreras till Gävle sjukhus på bekostnad av Hälsingland. Moderaternas politiska inriktning är att Gävle sjukhus måste ”återupprättas” som länssjukhus.

Samverkans politik för kollektivtrafiken pekar i samma riktning som betydande delar av deras sjukvårdspolitik, nämligen mot försämrade möjligheter för medborgare som bor, lever och verkar på landsbygden. Samverkan avser ta bort sju miljoner från hållbarhetsnämndens verksamheter.

Så stora ingrepp kommer att slå mot kollektivtrafiken på landsbygden eftersom det är den trafiken som kostar mest och där som pengarna finns att spara. Sju miljoner kronor motsvarar ungefär ett 30-tal turer och omkring 4-5 hela linjer, som skulle tvingas till nedläggning.

Jan Lahenkorva, S

regionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel