Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sätt stopp för ensamheten - påtvingad isolering bryter ner oss

Flera hundra människor hittas varje år, sedan länge döda utan att någon levande själ tänkt att denna medmänniska fattats dem. Detta är sorgesamt och djupt tragiskt. Vilket liv kan de ha levat, alldeles intill oss andra? skriver Liberalerna.

Fyra av tio svenskar har upplevt sig ofrivilligt isolerade. Två av tre årsrika känner sig ensamma, trots äldreomsorg. 150 000 av oss har kontakt med andra bara någon eller några gånger i månaden, ens via telefon eller Internet.

Var femte som dör på sjukhus, dör alldeles ensam. Och så många som åtta av tio anhörigvårdare känner sig ensamma även i tvåsamheten.

Uppfinningsrika tortyrkonstruktörer visste att påtvingad isolering bryter ned oss. Forskare vet att ett socialt nätverk kan minska risken för förtida död med 50 procent. 148 olika forskningsstudier visar tillsammans att ofrivillig isolering skadar oss lika mycket som rökning och fetma. Vi blir deprimerade, smärta förvärras och vi får svårt att försvara oss mot infektioner.

Vi måste radikalt stärka arbetet mot ofrivillig ensamhet. Det är bra att det i statsbudgeten för 2020 avsätts medel för att inom äldreomsorgens ram motverka ensamhet. Vi hoppas att volontärer och ideella krafter får stort stöd där, liksom kunskap och stärkt arbete för profilboenden och hemtjänst med till exempel arabisktalande eller teckenspråkig personal, eller HBTQ-inriktning för den som vill.

Vi vill dock mer: människor av alla åldrar kan ju bli ofrivilligt isolerade. I Sveriges riksdag har vi därför krävt en nationell strategi mot ofrivillig ensamhet och vi hoppas att fler ser det vi ser.

Vi föreslår att en grundlig genomlysning ifrågasätter allt från stadsplanering, boendeformer och transporter till kultur, civilsamhälle och näringsliv. Skatte- och byggregler behöver underlätta för trygghetsboenden, kollektivboenden och generationsboenden, så att människor kan behålla sin självständighet och samtidigt få social samvaro och hjälp.

Reavinstskatten vid flytt behöver sänkas, taket i bostadstillägget höjas och sociala behov måste väga betydligt tyngre när en människa ansöker om äldreomsorg. Kunskapen måste öka och evidensbaserade metoder hjälpa, lyfta fram och stärka det engagemang som redan finns

Ofrivillig ensamhet skadar oss människor. Som förtroendevalda är det vårt ovillkorliga ansvar att vända på varje sten för att minska påtvingad ensamhet. Tusentals ensamma människor har inte tid att vänta.

Liberalerna

Lina Nordquist

riksdagsledamot, socialpolitisk talesperson

Barbro Westerholm

riksdagsledamot, folkhälsopolitisk talesperson

Malin Sjöberg Högrell

regionråd Uppsala län

Hans Backman

oppositionsregionråd Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel