Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Se till att Arbetsförmedlingen får fortsätta sitt uppdrag

Att de borgerliga partierna med SD i spetsen vill privatisera offentliga verksamheter, däribland AF, är ingen nyhet men att även Socialdemokraterna och Miljöpartiet väljer att fortsätta på denna linje är tragiskt, skriver Ulla Andersson och Gin Akgul Hajo, V.

I Gävleborg är den höga arbetslösheten ett stort problem. De som står långt ifrån arbetsmarknaden är i huvudsak personer med en låg utbildningsnivå, nyanlända och personer med funktionsnedsättning. Det är framförallt dessa personer som står långt ifrån arbetsmarknaden som har stort behov av arbetsförmedlingens insatser och kompetens.

Nu dras deras stöd ned kraftigt vilket vi redan märker av. De ansvariga partierna skyller på varandra när det gäller de stora och omfattande neddragningarna på arbetsförmedlingen.

Moderaternas och Kristdemokraternas budget, som också var den som gick igenom i riksdagen, hade stöd av SD och innehöll massiva besparingar på Arbetsförmedlingen vilket har lett till stora indragningar av utbildning, anställningsstöd och stora varsel och personalflykt från arbetsförmedlingen. Dessa förändringar, som även innefattar stängning av 132 arbetsförmedlingskontor, drabbar framförallt de arbetslösa men också självklart de anställda liksom kommunernas ekonomi och förutsättningar.

Socialdemokraterna ihop med 73-punktsgänget försöker gömma sig bakom att det var Moderaternas och Kristdemokraternas budget som innehöll nedskärningarna men faktum är att de kunde ha lagt tillbaka dessa pengar när de tog fram sin ändringsbudget men de valde att låta bli. Även Socialdemokraterna prioriterade skattesänkningar i stället.

Dessutom toppade de nedskärningarna med ett gigantiskt nyliberalt privatiseringsexperiment av ArbetsförmedlingeAtt de borgerliga partierna med SD i spetsen vill privatisera offentliga verksamheter, däribland AF, är ingen nyhet men att även Socialdemokraterna och Miljöpartiet väljer att fortsätta på denna linje är tragiskt.

Genom januariavtalet som slöts mellan S, MP, C och L ska Arbetsförmedlingen "reformeras i grunden" och bland annat ge privata aktörer ansvar för att matcha och rusta arbetssökande för jobb.

Tidigare erfarenheter från exempelvis haveriet med de privata etableringslotsarna borde avskräcka alla. Socialdemokraterna borde i stället se till att Arbetsförmedlingen får fortsätta sitt uppdrag och även ge myndigheten mer resurser till stöd för de arbetslösa. Detta hade varit ett mycket bättre alternativ för de arbetslösa, för företagen, för kommunerna, för ekonomin och för de anställda på Arbetsförmedlingen.

Ulla Andersson, V

riksdagsledamot

Gin Akgul Hajo, V

kommunalråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel