Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sjuksköterskor måste erbjudas fler alternativ att avancera i karriären

Om fler medarbetare i vården väljer att vidareutbilda sig stärker det vår sjukvård. Det innebär en ökad trygghet för patienterna, skriver Centerpartiet i regionen.

En trygg vård innebär att patientens behov ställs i centrum. Det innebär också att vårdpersonal ges rätt förutsättningar att utföra sina jobb. Vi har redan i dag oerhört engagerade och skickliga sjuksköterskor, men de behöver både få fler kollegor såväl som bättre möjligheter att utveckla nya kompetenser och avancera i karriären. Dessutom ökar efterfrågan på vårdpersonal med specialistkunskaper, vilket måste mötas. 

Häromdagen presenterade Centerpartiet, Liberalerna och regeringen en budgetnyhet om ytterligare satsningar på karriärtjänster och vidareutbildning för sjuksköterskor. 

Centerpartiet har drivit igenom en satsning på 100 miljoner kronor per år på karriärtjänster för specialistsjuksköterskor i budgeten, tillsammans med regeringen och Liberalerna.

100 miljoner per år skjuts dessutom till för att ytterligare stärka möjligheterna till betald vidareutbildning för sjuksköterskor.

Om fler medarbetare i vården väljer att vidareutbilda sig stärker det vår sjukvård. Det innebär en ökad trygghet för patienterna. I syfte att ge fler sjuksköterskor bättre förutsättningar att vidareutbilda sig till specialist har Centerpartiet i budgeten drivit igenom att mer pengar skjuts till för att fler sjuksköterskor ska kunna få betald vidareutbildning

Sjuksköterskor som vill utöka sina ansvarsområden måste erbjudas fler alternativ att avancera i karriären. Arbetet är ofta tungt och vi behöver bli bättre på att uppmuntra kompetensutveckling.

Kompetens och utbildning måste reflekteras i lönekuvertet. Specialistsjuksköterskor har en lång utbildning bakom sig och har stort patientansvar, men det speglas inte alltid i deras lön.

Sjukvården måste bli bättre på att både locka nya personer till sjuksköterskeyrket och att få personer att vilja stanna kvar. Därför måste sjuksköterskans roll i den svenska vården uppvärderas.

Kraven och efterfrågan på vårdpersonal och personer med specialistutbildning ökar.

Vi kan titta tillbaka på de senaste 18 åren så har andelen specialistutbildade sjuksköterskor minskat från 65 procent till 45 procent. Kompetensbristen är bland annat kopplad till pensionsavgångar (cirka 60 procent) samt en hög medelålder bland specialistsjuksköterskor (54 år). Resten handlar om ökad efterfrågan på vård på grund av demografiska förändringar (40 procent).

En annan problembild är att lönespridningen inom sjuksköterskeyrket är snäv.

Den genomsnittliga ingångslönen för en sjuksköterska är omkring 25 000 kronor. Medellönen för barnmorskor är 33 200 kronor och för specialistsjuksköterskor 31 700 kronor.

Vi ser dessa 100 miljoner som ett första steg för att skapa fler möjligheter till karriärvägar och ökad lönespridning inom sjuksköterskeyrket. Centerpartiet har aviserat att vi vill göra mer. Inför vår partistämma har vi exempelvis lagt fram förslag på att utreda utökad förskrivningsrätt för specialistsjuksköterskor och att rollen avancerad specialistsjuksköterska ska få en tydlig definition. 

Precis som alla regioner i landet så har även Gävleborg utmaningar med att finna personal i till vården. Detta ser vi som en viktig satsning för att höja statusen på vårdyrket och få fler kompetensen in i vården

Centerpartiet Region Gävleborg

Magnus Svensson

regionråd

Per-Ewert Ohlsson

vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Anette Olsson

gruppledare regionfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel