Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Skyddsombuden räddar liv

Varje vecka dör någon till följd av sitt arbete och var tredje dödsolycka i byggbranschen sker på arbetsplatser där skyddsombud inte har tillträde. Det här försökte Socialdemokraterna förbättra genom att lägga ett lagförslag i riksdagen om utökade befogenheterna för regionala skyddsombud, skriver Patrik Lundqvist, S och Mats Eriksson, LO.

De skulle ges tillträde till arbetsplatser där det finns ett avtal tecknat mellan facket och arbetsgivaren, men inga medlemmar i facket. Finns det medlemmar så är det bästa att någon på arbetsplatsen utses till skyddsombud.

Men det är en rejäl förbättring från hur det ser ut idag för väldigt många. Det kan handla om företag med många utstationerade arbetare, alltså arbetare från andra länder som av naturliga skäl inte är medlemmar i svenska fackföreningar. Förutom att de då kan sakna stöd från skyddsombud så har de ofta inte exakt koll på vad som gäller i Sverige.

Den lokala samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare på arbetsplatsen är väsentlig för arbetsmiljöarbetet och den svenska modellen. Det är något som inte får undermineras bakvägen genom att vissa skyddas och andra inte.

Nu står det klart att tidigare alliansen och SD röstat ned förslaget. Det är oförsvarbar. Ytterst handlar det om liv och död, och i förlängningen också om att olika företag får olika villkor och kan konkurrerar med sämre arbetsmiljö som medel.

Det här är tyvärr inget nytt från högern. Vi minns när arbetsmiljöverket bantades. Då sparkades 110 av 350 arbetsmiljöinspektörer. Alliansen stängde också arbetslivsinstitutet, ett nationellt forskningscentrum för arbetslivsfrågor.

Socialdemokraterna har tagit flera steg framåt för en bättre arbetsmiljö. Men med 60 procent av riksdagsledamöterna som arbetar emot en bättre arbetsmiljö går det för sakta.

Coronakrisen visar hur viktigt arbetet är. Inom äldreomsorgen övervakar skyddsombuden att medarbetarna har rätt skyddsutrustning. Konsekvenserna av bristande utrustning är otäcka. I frontlinjen mot covid-19 står hundratusentals anställda inom vård och omsorg som sliter, tar hand om våra nära och kära och räddar liv. De ska aldrig behöva känna sig rädda för att gå till jobbet. Deras insatser är ovärderliga – inte minst i dessa dagar. De och alla andra ska känna sig trygga på sina arbetsplatser. 

I det samhället vi vill se ska ingen behöva bli sjuk, skada sig eller dö av jobbet. Vi fortsätter outtröttligt kämpa för en trygg och säker arbetsmiljö. I det arbetet är regionala skyddsombuden avgörande.

Patrik Lundqvist, S

riksdagsledamot Gävleborg

Mats Eriksson

ordförande LO-distriktet Dalarna och Gävleborg samt regionalt skyddsombud Målareförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel