Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sluta upp med att reducera hospicefilosofin till "ett hus"!

Det vore också verkligen smakligt om Centern kunde sluta med att reducera hospicefilosofin till ”ett hus”. Ni vet lika väl som vi är att det är så mycket mer än en byggnad, skriver oppositionens regionråd.

Svar till Per-Ewert Ohlsson-Björk och Anette Olsson, C: Vi håller med om att debatten om hospice behöver renodlas, det blir lätt obegripligt när man försöker göra en fruktsallad och det kommer ut äppelmos.

För det första, ett hospice ska på inget sätt ersätta någon av de palliativa vårdformerna vi redan har. Det är ett komplement för de som inte vill eller kan tillbringa sin sista tid i hemmet, på sjukhus eller särskilt boende.

Det är också viktigt att skilja på allmän palliativ vård, som ofta ges av kommunen i hemmet eller på särskilt boende, och specialiserad palliativ vård. Den specialiserade vården, som Region Gävleborg ansvarar för, rör de med komplicerade sjukdomar som kräver personal med spetskompetens. Detta efter att brytpunktssamtal skett.

Vad gäller driften och finansiering finns olika sätt att tillgå, av de 15 hospice som finns i Sverige i dag drivs en majoritet av stiftelser och idéburna organisationer. Då handlar det om att skapa förutsättningar och välkomna dem som vill etablera sig i Gävleborg.

Där har den politiska majoriteten redan misslyckats en gång. En annan aspekt är Framtidsbygget, där investerar Region Gävleborg nu fem miljarder. Ofantligt mycket pengar. En vårdplats på sjukhuset kostar också ofta mer än en plats på hospice och individen i fråga behöver vården oavsett var den ges.

Det vore också verkligen smakligt om Centern kunde sluta med att reducera hospicefilosofin till ”ett hus”. Ni vet lika väl som vi är att det är så mycket mer än en byggnad. Det är helt ofattbart att man kan motsätta sig detta, det måste handla om medvetna feltolkningar.

Oppositionens regionråd

Patrik Stenvard, M

Camilla Strömberg, M

Henrik Olofsson, SVG

Jennie Forsblom, KD

Hans Backman, L

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel