Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Socialdemokraterna bromsar återigen trygghetskameror i centrala Gävle

Tyvärr har trygghetsarbetet i våra stadsmiljöer ofta dragits i långbänk av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. När ett förslag på platser att installera trygghetskameror kom upp för beslut i februari 2020 valde inte den styrande koalitionen att gå vidare med alla föreslagna platser, skriver William Elofsson, M.

Detta trots att platserna tagits fram i samråd med representanter från polisen, socialtjänsten, kommunens säkerhetsenhet med flera aktörer.

Moderaterna yrkade bifall till hela förslaget och påtalade redan då behovet av ett fortsatt arbete för att identifiera fler platser där kameror kan hjälpa till att stävja butiksstölder, vandalisering av egendom och stölder ur fordon som exempel.

Sju månader senare kom koalitionen med Socialdemokraterna i spetsen fram till samma åsikt Moderaterna hade haft från början – att hela förslaget skulle bifallas. Att även Stortorget i Gävle, statyn Gudinna vid hyperboreiskt hav och den del av Drottninggatan som sträcker sig mellan dessa platser skulle omfattas. Då hade månader passerats helt i onödan.

Under tisdagen röstade majoriteten återigen nej till ett förslag från Moderaterna om att gå vidare med att peka ut fler platser där trygghetskameror behövs. Ett exempel är Södra Kungsgatan. Motargumentet är att man vill vänta och utvärdera de kameror som är på väg – med det tempot kommer Gävleborna få vänta uppemot tre år innan fler kameror kan bli aktuellt.

Moderaterna vill se att det förebyggande arbetet fortsätter att stärkas – i såväl skolan som i våra stadsmiljöer. Fler platser bör identifieras som passande platser för att stärka tryggheten genom trygghetskameror. Frågan om skarpa trygghetsåtgärder måste sluta dras i långbänk.

Ingen Gävlebo ska behöva oroa sig om bilen står där när man ska pendla till jobbet på morgonen eller om de centrala delarna av stadens stadsdelar har verktygen för att utreda de brott som förekommer.

Moderaterna fortsätter arbeta för att göra Gävle tryggare.

William Elofsson, M

kommunalråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel