Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Socialdemokraterna drar åtgärder mot rånen av minderåriga i långbänk

Barn och unga blir omringade av gäng som stjäl deras värdesaker. Skor, kläder, plånböcker och mobiler tas ifrån dem. Inte sällan är våld inblandat. Det sker säkerligen i Stockholms otryggare förorter, men det sker också i Gävle. Till och med mitt på dagen i centrala Gävle, skriver William Elofsson, M.

Annons

Ingressen på Christoffer Urborns artikel på gd.se sammanfattar hur brutala rånen kan vara: Spark efter spark, slag efter slag. Allt finns på film. När förövarna tagit 14-årige Liams telefon och tröja lämnades han kvar i decemberkylan och tvingades gå en halvtimme utan en tråd på överkroppen.

– Vissa dagar vågar jag inte gå ut, säger Liam ett halvår efter rånet.

Liam är inte ensam om detta. 33 minderåriga har anmält att de blivit rånade i Gävle kommun på knappt ett och ett halvt år. De flesta brotten har skett i centrala Gävle och Sätra centrum. Det gör mig först förbannad, men också beslutsam.

Efter ett halvår i min roll som oppositionsråd kan jag konstatera att majoriteten gillar att prata om trygghet. De har öppnat upp för patrullerande ordningsvakter, trygghetskameror, ökad belysning och fler vuxenvandrare. Däremot så lyser resultaten i sin frånvaro.

Socialdemokraternas ”trygghetsplaner” tycks inte vara något annat än ett svart hål där man kastar in konkreta förslag och drar dem i långbänk. Det senaste konkreta exemplet på det var när majoriteten hade chansen på kommunfullmäktigesammanträdet i juni att rösta ja till trygghetskameror i centrum, men de valde att säga nej och hänvisa till sina ”trygghetsplaner”.

Socialdemokraternas kommunalråd motiverade detta med att motionen hade inneburit att man prioriterar att sätta upp trygghetskameror i centrum först. I stället ska man utreda var insatserna behövs som mest, något som kommer ta lång tid. Det är uppenbart att trygghetskameror, trygghetsvärdar och patrullerande ordningsvakter behövs där flest rån och brott begås – och vi vet redan i dag var det är. Det krävs ingen utredning för att konstatera det.

Men ändå verkställer inte majoriteten sina förslag. Resultaten fortsätter att lysa i sin frånvaro.

Det handlar inte om politiska poänger. Det handlar inte om politisk prestige. Flera av Socialdemokraternas förslag är bra. Men det behövs inte mer snack och fler utredningar, det behövs verkstad.

Det handlar om tryggheten för Gävle kommuns invånare.

William Elofsson, M

kommunalråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel