Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Solidaritet på riktigt – gå med i facket

Även här är fackförbunden solidariska med dem som inte är medlemmar – permitteringsavtalen gäller för alla inom avtalsområdet och som arbetsgivaren anser sig behöva permittera. Nu är ju då den återstående frågan: Är de som inte är medlemmar i ett fackförbund solidariska med någon? skriver Poul-Erik Jensen, Handels.

Ordet solidaritet använder vi ofta lite slentrianmässigt utan kanske att veta vad det egentligen betyder. Kollar man i svenska akademins ordlista så anger de förklaringen som sådan: ”vilja att aktivt hjälpa andra” för ordet solidaritet.

Hur solidariska är vi då med varandra? De flesta av oss är nu väldigt benägna att hjälpa sina nära och kära och kanske till och med någon granne. Alltså de som vi känner har vi ett högt mått av solidaritet gentemot. Vi lånar pengar till någon släkting som behöver, vi fyller bilen och skjutsar barnen till fotboll, i coronatider så kanske vi handlar åt någon i riskgrupp som sitter i karantän.

När det kommer till de som vi inte känner då sjunker måttet av solidaritet något – eller? Fackförbundens medlemmar har ändå ganska högt mått av solidaritet mellan sig trots att de inte känner varandra.

Olika fackförbund visar även stor solidaritet mot varandra, särskilt när något förbund strejkar för nytt kollektivavtal – då förekommer även så kallade sympatiåtgärder där andra fackförbund lägger strejkvarsel där man till exempel stryper leveranser till en arbetsgivare som inte vill teckna kollektivavtal.

Men har vi så hög nivå av solidaritet att fackets medlemmar är solidariska med de som inte är medlemmar i facket? Ja, faktiskt är det så. Tecknade kollektivavtal gäller för alla inom det avtalsområdet. Arbetsgivaren kan alltså inte välja att anställa icke-medlemmar och på så sätt kringgå kollektivavtalets lönenivåer.

Dessa kollektivavtal kommer sällan gratis – arbetsgivarna har alltid en lång lista med krav för att höja lönerna och det är långa och sega förhandlingar varje gång ett nytt avtal ska tecknas. Något som den vanliga människan inte ser och inte ens hör om i media då dessa rapporteringar sällan ger några klick på tidningens hemsida eller delningar i sociala media.

I början av mars månad slog coronapandemin till i Sverige. Regeringen insåg snabbt att här behöver vi en mycket stor portion av solidaritet i hela samhället för att klara oss igenom den globala pandemin.

Allt från arbetare, tjänsteman, arbetsgivare, sjukvård, omsorg, skola och fackförbund får hjälpa till och se till att vi klarar oss igenom detta. Arbetsgivare och fackförbund satte sig snabbt i förhandlingar om korttidspermitteringar där de anställda står för maximalt 7,5 procents lönenedgång och arbetsgivarna står för 60 procent permittering (ledighet) och staten bidrar med 50 procent av lönekostnaderna.

En hyfsat bra fördelning av ansvaret i ett så dramatiskt läge som vi befinner oss i. Även här är fackförbunden solidariska med dem som inte är medlemmar – permitteringsavtalen gäller för alla inom avtalsområdet och som arbetsgivaren anser sig behöva permittera.

Nu är ju då den återstående frågan: Är de som inte är medlemmar i ett fackförbund solidariska med någon?

Jag uppmanar därför dig som inte är medlem i ett fackförbund att gå med. Som medlem bidrar du till att göra samhället mer solidariskt, du är där för dina medmänniskor när tiderna är svåra och ser till att vi tillsammans kan gå starkare ur krisen.

Bli mer solidarisk – gå med i facket!!

Poul-Erik Jensen

ombudsman Handelsanställdas förbund Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel