Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sommarskolan ger elever extra undervisning på lovet

Att söka till sommarskolan är frivilligt men det är viktigt att möjligheten finns, oavsett var i kommunen du bor, skriver Majoriteten i Utbildningsnämnden

Den här våren har sett mycket annorlunda ut från det vanliga. Covid-19 har fått hela samhällen att ställa om, något som i hög grad även påverkat skolan och våra elever.

Trots att all skolpersonal, lärare, rektorer och stödresurser, har gjort ett otroligt jobb med att ställa om och stötta upp i undervisningen på olika sätt, så vet vi också att situationen har medfört utmaningar i målet om att kunna ge alla elever möjligheter till fullständiga betyg.

För att stödja de elever som riskerar att få underkänt så har vi utökat möjligheterna till en andra chans genom vår sommarskola. Syftet med sommarskolan handlar om att ge elever extra undervisning på lovet och fokusera särskilt på de ämnen som varit svåra under läsåret - för en chans att komma ikapp och nå ett godkänt betyg.

Sommarskolan hålls vid två omgångar, med den första i juni och den andra i augusti. I år har vi prioriterat årskurs 8 och 9, inte minst då söktrycket bland dessa elever har varit mycket högre än tidigare år. Utöver detta så erbjuds sommarskola även till nyanlända och vid behov är det möjligt att också utvidga sommarskolan i augusti till årskurs 6 och 7.

Den första omgången i juni blev otroligt lyckosam där i princip en hel skolklass klarade kunskapskraven och fick fullständiga betyg. Totalt 22 elever kunde genom sommarskolan nå gymnasiebehörighet och 48 betyg höjdes från ett underkänt till något av de godkända betygen A till E. Det är ett fantastiskt resultat som tydligt visar att sommarskolan är viktig och att engagerade lärare tillsammans med hårt arbetande elever kan åstadkomma mycket.

Att söka till sommarskolan är frivilligt men det är viktigt att möjligheten finns, oavsett var i kommunen du bor. I Gävle erbjuder samtliga rektorsområden sommarskola och undervisningen sker gemensamt på antingen Vallbacksskolan eller Stora Sätraskolan.

Även på gymnasiet finns möjligheten till sommarskola och för att hjälpa eleverna på bästa sätt och erbjuda fler kurser så samarbetar skolorna. Här vänder man sig främst till elever i årskurs 1 och 2, som ännu inte klarat kunskapskraven i en eller flera kurser. Det första tillfället i juni gavs vid Polhemsskolan och det andra som startar i augusti, sker vid Vasaskolan och Borgarskolan.

De positiva resultat som sommarskolan hittills visat i år är mycket glädjande. Vi kommer också att fortsätta utveckla arbetet med att erbjuda fler lovskolor och läxhjälp även under hösten - för att alla elever i Gävle kommun ska få möjlighet till en andra chans och klara sina studier.

Majoriteten i Utbildningsnämnden

Evelyn Klöverstedt (L) Ordförande Utbildningsnämnden Gävle

Lisa Trevitt (S) Vice ordförande Utbildningsnämnden Gävle

Julia Cederstrand (C) Ledamot Utbildningsnämnden

Anders Berglund (MP) Ledamot Utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel