Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Staten måste föregå med gott exempel i kampen mot granbarkborren

Granbarkborren är liten, men den ställer till med stor skada i den svenska skogen. Det krävs kraftfulla åtgärder för att minska skadorna. Moderaterna skjuter därför till tio miljoner kronor extra per år samt ställer krav på regeringen att agera, skriver Lars Beckman och John Widegren.

Det är helt nödvändigt att staten föregår med gott exempel och tar bort träd som är angripna i sina egna skyddade skogar, så att granbarkborren inte sprider sig. Granbarkborren gillar skadade träd och död ved. Torkan sommaren 2018 var extrem. Fastän 2019 inte har varit lika torr finns det många torkstressade granar i skogarna.

Det utnyttjar granbarkborren, som äter av träden i stor omfattning. Detta ställer till problem för enskilda skogsägare och orsakar enorma skador för skogsnäringen. Situationen är värst i södra och mellersta Sverige, men det finns en risk att var tredje skogsägare i Sverige drabbas under året.

Skogsägare kan vidta förebyggande åtgärder för att begränsa skadorna från granbarkborren. Det handlar dels om att kontrollen skogen med jämna mellanrum och dels om att ta bort kullblåsta granar innan granbarkborrens sommarsvärmning.

När träden väl blivit angripna har man som skogsägare enligt lagen en skyldighet att ta hand om skadade stammar. Det är en fullt rimlig ordning, eftersom det motverkar spridning i den egna skogen, men också till omgivande skogar.

Problemet i dag är att samma krav på att ta bort angripna träd inte ställs på skogar som är formellt skyddade och statligt ägda, som naturreservat. Men att skogarna är skyddade innebär inte ett skydd mot att granbarkborrarna sprider sig därifrån till privat ägda skogar. Tvärtom är detta en bister realitet för många enskilda skogsägare som upplever hur granbarkborren sprider sig till omgivande skogar.

Det här är en oacceptabel ordning som måste förändras. I andra länder i Europa går det att se vad som händer om man inte agerar kraftfullt. I Tjeckien nästan tiofaldigades mängden angripna träd från ett år till annat för att inte tillräckligt gjordes för att stoppa granbarkborren.

För att undvika att samma sak händer i Sverige satsar Moderaterna tio miljoner kronor mer än regeringen för att bekämpa granbarkborren. Pengarna ska gå till ökade insatser för kunskapsspridning, samordning och informationsinsatser hos Skogsstyrelsen.

Vi kräver också att regeringen ger Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket och länsstyrelserna i uppdrag att omedelbart vidta nödvändiga åtgärder för att stoppa granbarkborrarnas framfart i skyddad skog.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin har hittills visat ett svalt intresse och hänvisar till den biologiska mångfalden, när hon säger sig vara ovillig att vidta ytterligare åtgärder. Men risken är påfallande att den biologiska mångfalden blir mer lidande om granbarkborren tillåts sprida och lämna döda skogar efter sig. Det gynnar ingen. Varken skogsägarna eller den biologiska mångfalden.

Nu krävs det handling och att staten föregår med gott exempel.

Lars Beckman, M

riksdagsledamot Gävleborg

John Widegren, M

landsbygdspolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel