Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Staten måste ta sitt ansvar för utjämning mellan kommunerna

I stället för att bygga broar mellan kommuner och regioner bygger regeringen upp konflikter. Konflikter de enkelt kunde undvika genom att åtminstone bekosta den fördelning de vill utöka genom att ta de nära två miljarderna ur statsbudgeten, skriver Moderaterna.

Regeringen, med stöd från Centerpartiet, vill att ytterligare nästan två miljarder kronor ska omfördelas mellan kommuner och regioner. Var dessa flertal rika kommuner och regioner finns som ska ha tiotals miljoner kronor över är ett frågetecken för oss. Vi ser hur allt fler kommuner och regioner har det tufft ekonomiskt.

Det är för oss en självklarhet att alla ska ha tillgång till likvärdiga välfärdstjänster. Regeringen talar om hur ett stärkt utjämningssystem bidrar till just en starkare sammanhållning i hela Sverige.

När vissa kommuner och regioner förlorar stort och ser deras pengar gå till andra delar av landet, då är det svårt att tala om någon stärkt sammanhållning eller rättvis fördelning.

Exempelvis är Hofors länets största förlorare på förändringen. Går regeringens förslag om ändring igenom kommer stödet till Hofors minska med nära sju miljoner per år.

Även Hudiksvall förlorar miljoner samtidigt som förslaget gynnar till exempel Gävle kommun. Då klingar det väldigt falskt från regeringens sida när de hävdar att förslaget ska gynna landets mindre kommuner.

Statsministers retorik är också inkonsekvent. Stefan Löfven sade glatt att 250 miljoner kronor mer till Värmlands län motsvarar 350 sjuksköterskor. Frågan är varför han då inte redovisade hur många färre sjuksköterskor det kommer innebära i Region Stockholms som enligt förslaget ska betala 1,6 miljarder kronor mer.

Systemet som Stefan Löfven hävdar ska stärka sammanhållningen är uppbyggt på ett sätt där någon alltid förlorar. Med en utökad kostnadsutjämning enligt förslaget ökar konstrasterna mellan stad och landsbygd ytterligare.

Region Gävleborg prognostiserar ett underskott på 600 miljoner kronor, då är det på kort sikt givetvis tacksamt att andra regioner blir tvingade att skicka ytterligare 80 miljoner kronor till oss. Det löser dock inte de långsiktiga problemen.

I stället för att bygga broar mellan kommuner och regioner bygger regeringen upp konflikter. Konflikter de enkelt kunde undvika genom att åtminstone bekosta den fördelning de vill utöka genom att ta de nära två miljarderna ur statsbudgeten. Det hade varit mycket bättre för Gävleborg och Sverige.

Moderaterna Gävleborg

Patrik Stenvard, regionråd

William Elofsson, kommunalråd Gävle

Ziita Eriksson, oppositionsråd Hofors

Jonas Holm, kommunalråd Hudiksvall

Åsa Äng Eriksson, heltidsordförande Bollnäs Bollnäs

Linus Gunnarsson, gruppledare Ockelbo

Kenneth Hedman, vice gruppledare Ljusdal

Tor Torlander, gruppledare Nordanstig

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel