Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Stoppa nedläggningarna av Arbetsförmedlingen

I våras beslutade regeringen och dess stödpartier C och L att Arbetsförmedlingen ska privatiseras. Nu ser vi effekterna runt om i landet: 130 arbetsförmedlingskontor läggs ner, och kommunernas kostnader för försörjningsstöd kommer med största sannolikhet öka ytterligare, skriver Vänsterpartiet i Sandviken.

Enligt centerpartisten Martin Ådahl, arkitekten bakom privatiseringen, är tanken att arbetsförmedlingen ska bli bättre på att ”klara sin huvuduppgift”. Att Arbetsförmedlingen länge dragits med stora problem är det ingen som förnekar. Problemet är att det knappast finns några skäl att tro att Ådahls förslag skulle lösa dem.

De utländska exempel som han hänvisar till har tvärtom visat sig dras med stora brister. Här i Sverige minns nog de flesta experimenten med jobbcoacher. Sanningen är att det snarare handlar om dogmer: för en övertygad nyliberal finns det inget problem som inte kan lösas med en privatisering. Vad erfarenheten och forskningen faktiskt säger är mindre viktigt.

Om de positiva effekterna av privatiseringen är minst sagt tveksamma, så ser vi redan nu de negativa: ytterligare utarmning av grundläggande samhällsservice, inte minst på små orter, och ännu tyngre bördor på kommuner som redan går på knäna.

De första arbetsförmedlingskontoren lades ner i början av hösten. Här i Sandviken lades kontoret ner den 4 november och de arbetssökande hänvisas till Gävlekontoret. Innan våren kommer minst 130 kontor att ha lagts ner runt om i landet.

Vi i Vänsterpartiet kräver att nedläggningarna stoppas, men framförallt att regeringen tar ett helhetsgrepp om arbetsmarknadspolitiken. För att få människor i arbete behöver vi skapa mer tid för handläggare att ha direkta kontakter med arbetslösa och arbetsgivare, mer resurser till bra yrkesutbildningar, och att den lokala närvaron stärks. Vad vi inte behöver är mer nyliberal experimentverkstad som ökar kostnaderna för kommunerna.

Vänsterpartiet Sandviken

Lillemor Mauritzdotter Nylén

Moa Strömkvist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel