Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Stoppa nedskärningarna i den kommunala och regionala sektorn

Samtidigt som kommuner och regioner går mot stora underskott, så har statsskulden aldrig legat på en så låg nivå som nu. Det är rimligt att staten är med och tar ansvar för den uppkomna situationen, skriver Gin Akgul Hajo och Owe Hellberg, V.

Region Gävleborg ska lägga fram ett sparpaket på mer än 500 miljoner och Gävle kommun ska göra effektiviseringar, som besparingarna kallas, med ca 300 miljoner kr för de närmaste åren. Sparkrav på grund av minskade skatteintäkterna i en konjunkturnedgång och kostnadsökningarna som beror på demografiska förändringar och en stor befolkningsökning. Krav på fler förskolor, skolor, äldreboenden, försörjningsstöd, bostäder mm gör att kostnaderna skjuter i höjden.

SKL, Sveriges kommuner och landsting, har i en prognos för de tre närmaste åren räknat fram att det fattas 38 miljarder kr i den offentliga sektorn.

Samtidigt som kommuner och regioner går mot stora underskott, så har statsskulden aldrig legat på en så låg nivå som nu. Det är rimligt att staten är med och tar ansvar för den uppkomna situationen. Det är hög tid att regeringen redan nu signalerar om ökat stöd till kommuner och regioner för att senare verkställa det i den statsbudget som tas i höst för 2020.

Ett ökat statligt stöd är nödvändigt för att slippa besparingar som slår hårt mot de som behöver sjukvård, lugn och ro i skolan eller har behov av en egen bostad.

Vänsterpartiet tycker att de rika ska bidra med mer pengar till statskassan för att stärka den offentliga sektorn. Återinför förmögenhetsskatten, arvsskatten plus gåvoskatten och inför en höjd fastighetsskatt för de som bor i dyra bostäder. I dag är det samma skatt för en miljonvilla i Jokkmokk som en 15-miljonersvilla i Danderyd.

Förslaget om att ta bort, den så kallade värnskatten för de som tjänar mer än 40 000 kr i månaden samtidigt som kommuner och regioner går med stora underskott är provocerande.

Det är dags för alla politiska partier att visa var de står i den här frågan. För Vänsterpartiet är det självklart att staten ska ta ett större ansvar för den uppkomna situationen.

Gin Akgul Hajo, V

kommunalråd i opposition

Owe Hellberg, V

ersättare i kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel