Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sverige är större än Stockholm

Det är helt orimligt att de som bor utanför storstäderna ska betala mer i skatt men ha tillgång till mindre välfärd och sämre service, skriver Marie Centerwall och Magnus Jonsson, S.

Annons

Ibland när man ser på tv-nyheterna eller läser rikstäckande tidningar kan man tro att allt viktigt händer i Stockholm. Att det bara är i storstäderna det finns möjligheter och utmaningar.

Vi som bor utanför de större städerna vet att verkligheten är en annan. Tyvärr brottas vi med att fler och fler butiker lägger ner i de mindre orterna. Många ungdomar flyttar när de gått ut skolan, med en krympande och åldrande befolkning kvar i hemorten.

Att upprätthålla en bra välfärd och god service för dem som bor kvar blir då en ännu större utmaning. Den här utvecklingen måste vändas.

Därför är det glädjande att den S-ledda regeringen nu genomför satsningar som kommer märkas på allvar för oss som bor utanför storstäderna. I höstbudgeten kommer mer pengar till underhåll av järnvägar och vägar. Även investeringar i bättre bredband, stärkt skogsnäring och stöd till dagligvarubutiker i småorter. Skattelättnader på lön och företagande i glesbefolkade områden kommer också att införas.

Till detta kommer även de förändringar av kostnadsutjämningen som statsminister Stefan Löfven presenterade i sitt sommartal. Alla dessa åtgärder är inte bara nödvändiga utan rättvisa. Det är helt orimligt att de som bor utanför storstäderna ska betala mer i skatt men ha tillgång till mindre välfärd och sämre service.

Förra året sa M-politikern Iréne Svenonius att Stockholm ”inte är en bankomat”. Hon vill inte att Stockholm ska bidra mer för att hela landet ska leva. I stället pratas det om att Stockholm är Sveriges tillväxtmotor.

Men den arbetskraft som håller igång motorn består ofta av människor som flyttat dit från resten av landet. Är det skattebetalarna i Stockholm eller vi här hemma som betalat för skolorna som ungdomarna gick i innan de flyttade?

Det är hela landet, inte bara Stockholm, som bygger Sveriges välstånd. Skogen, malmen och vattenkraften. Tillverkningsindustrin i bruksorterna. Jordbruket som gör det möjligt för alla att äta mat gjord på svenska råvaror.

Kort sagt – Sverige är större än Stockholm och man ska ha möjlighet att utvecklas, känna trygghet och leva ett gott liv i hela landet. Det förstår Stefan Löfven. S-regeringens satsningar kommer inte lösa alla problem, men det är steg i rätt riktning. 

Marie Centerwall, S

kommunstyrelsens ordförande i Bollnäs

Magnus Jonsson, S

kommunstyrelsens ordförande i Ockelbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel