Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sverige är större än Stockholm

Det är helt orimligt att de som bor utanför storstäderna ska betala mer i skatt men ha tillgång till mindre välfärd och sämre service, skriver Marie Centerwall och Magnus Jonsson, S.

Ibland när man ser på tv-nyheterna eller läser rikstäckande tidningar kan man tro att allt viktigt händer i Stockholm. Att det bara är i storstäderna det finns möjligheter och utmaningar.

Vi som bor utanför de större städerna vet att verkligheten är en annan. Tyvärr brottas vi med att fler och fler butiker lägger ner i de mindre orterna. Många ungdomar flyttar när de gått ut skolan, med en krympande och åldrande befolkning kvar i hemorten.

Att upprätthålla en bra välfärd och god service för dem som bor kvar blir då en ännu större utmaning. Den här utvecklingen måste vändas.

Därför är det glädjande att den S-ledda regeringen nu genomför satsningar som kommer märkas på allvar för oss som bor utanför storstäderna. I höstbudgeten kommer mer pengar till underhåll av järnvägar och vägar. Även investeringar i bättre bredband, stärkt skogsnäring och stöd till dagligvarubutiker i småorter. Skattelättnader på lön och företagande i glesbefolkade områden kommer också att införas.

Till detta kommer även de förändringar av kostnadsutjämningen som statsminister Stefan Löfven presenterade i sitt sommartal. Alla dessa åtgärder är inte bara nödvändiga utan rättvisa. Det är helt orimligt att de som bor utanför storstäderna ska betala mer i skatt men ha tillgång till mindre välfärd och sämre service.

Förra året sa M-politikern Iréne Svenonius att Stockholm ”inte är en bankomat”. Hon vill inte att Stockholm ska bidra mer för att hela landet ska leva. I stället pratas det om att Stockholm är Sveriges tillväxtmotor.

Men den arbetskraft som håller igång motorn består ofta av människor som flyttat dit från resten av landet. Är det skattebetalarna i Stockholm eller vi här hemma som betalat för skolorna som ungdomarna gick i innan de flyttade?

Det är hela landet, inte bara Stockholm, som bygger Sveriges välstånd. Skogen, malmen och vattenkraften. Tillverkningsindustrin i bruksorterna. Jordbruket som gör det möjligt för alla att äta mat gjord på svenska råvaror.

Kort sagt – Sverige är större än Stockholm och man ska ha möjlighet att utvecklas, känna trygghet och leva ett gott liv i hela landet. Det förstår Stefan Löfven. S-regeringens satsningar kommer inte lösa alla problem, men det är steg i rätt riktning. 

Marie Centerwall, S

kommunstyrelsens ordförande i Bollnäs

Magnus Jonsson, S

kommunstyrelsens ordförande i Ockelbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel