Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sverige behöver byta ekonomisk strategi för att rädda jobben

Nu finns det inte tid för försiktighet. Krisen har redan hänt och pågår just nu. Tusentals förlorar jobbet, skriver Moderaterna.

Vårsolen lyser – men det är nattsvart för många löntagare och företagare i Gävleborg. Coronakrisen slår med full kraft mot svensk ekonomi. ”Jag har inte sett en enda krona i stöd från regeringen”, berättar restaurangägare i TV.

Mats Eriksson styrelseledamot i Småföretagarnas Riksförbund har i en debattartikel i Expressen beskrivit i detalj varför stöden från regeringen inte når fram till småföretagen. Det duger inte. Att rädda så många jobb och företag som möjligt här och nu är en avgörande investering för framtiden. Moderaterna föreslår en ny ekonomisk strategi för att undvika massarbetslöshet.

Nu finns det inte tid för försiktighet. Krisen har redan hänt och pågår just nu. Tusentals förlorar jobbet. Upp emot 50 000 personer har varslats om uppsägning sedan början av mars – 25 000 nya arbetslösa skrevs in bara förra veckan. Familjeföretag som funnits i flera generationer tvingas i konkurs.

Det är nu vi kan rädda jobb och förhindra massarbetslöshet, inte sedan. Därför behövs det rejäla åtgärder på en gång. Om arbetslösheten fortsätter öka med dagens takt, så har vi tio procents arbetslöshet i Sverige redan till sommaren. Finansministerns arbetslöshetsprognos på nio procent framstår då som allt mer avlägsen.

I en normal kris, som uppkommer av ekonomiska orsaker, är statens roll att minska effekterna. Därför handlar krisåtgärder normalt om breda efterfrågestimulanser och stöd för att se till att finansmarknaderna fortsätter att fungera. Detta tänkande har präglat regeringens åtgärder hittills.

I coronakrisen gäller dock inte detta. Krisen har inte ekonomiska orsaker. Den startade inte för att ekonomin är mitt i en strukturomvandling. Och vi har ingen finanskris. Krisen beror på ett virus och när smittspridningen bedarrar gäller det istället att ha kvar så många företag och jobb som möjligt.

Därför presenterar Moderaterna nu en strategiomläggning som innebär att staten lägger 100 miljarder kronor per månad i april och maj för att överbrygga den akuta krisen. Så att jobb och företag kan övervintra.

Det innefattar bland annat helt slopade arbetsgivaravgifter och egenavgifter. Att korttidspermittering på heltid möjliggörs. Och att staten betalar de fasta kostnaderna för de företag som nu sett inkomsterna rasa. Ja, det oerhört mycket pengar. Men vi vet att helt utraderade branscher, massarbetslöshet och omfattande bidragsberoende är ännu dyrare.

Det stämmer, som regeringen påpekar, att det kommer att behövas stimulanser för att starta om ekonomin när den akuta krisen är över. Men vi frågar oss; vilken ekonomi är det som ska startas om? En svensk ekonomi helt utan en hotell- och restaurangnäring? Utan flyginfrastruktur? Med massarbetslöshet?

Nej, kostnaden kommer att bli så mycket större om vi inte räddar så många jobb och företag som möjligt här och nu. Det vi föreslår är en investering för framtiden.

För de politiska beslut som fattas de närmsta dagarna och veckorna kommer att vara helt avgörande för vilket 20-tal vi får. Vilken arbetsmarknad och framtid de som idag går i skolan i Gävleborg har att se fram emot. Ju fler jobb vi räddar nu desto snabbare kommer Sverige på fötter igen när smittspridningen är under kontroll. Därför tänker vi inte ge oss. Sverige behöver en ny ekonomisk strategi som tar sikte på framtiden.

Moderaterna

Elisabeth Svantesson

ekonomisk-politisk talesperson

Lars Beckman

riksdagsledamot Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel