Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ta fram en konsekvensanalys för Näringen – och svara på våra frågor!

Gävles politiska ledning tänker omvandla Näringen till en blandad stadsdel med 6 000 nya bostäder och utrymme för 450 000 kvadratmeter bruttoarea verksamhetslokaler. Målsättningen enligt avtalet med staten är att Näringen ska bli en av Europas mest hållbara stadsdelar.

Kommunledningen har alltsedan det första informationsmötet i januari 2018 kommunicerat att ambitionen är att befintliga verksamheter ska finnas kvar och att nya etableras i området. För de verksamheter som inte ser sin plats i det nya Näringen sägs att Gävle kommun arbetar för att möta med erbjudande om alternativa lägen.

Kommunen säger att 2025 ska saker börja hända i praktiken och att tiden fram till dess kommer att bestå av fördjupade utredningar och förberedelser. Nu har det bland annat inletts en byggnadsinventering.

På Näringens industriområde finns i dag cirka 180 fastigheter och cirka 200 företag. Vi företagare, våra medarbetare och våra kunder har nu i två år ställt oss en mängd frågor som vi muntligen och skriftligen framfört till kommunledningen och den utsedda projektledningen: Måste vi flytta? Vart ska vi flytta? Vem betalar våra flyttkostnader? Måste vi flytta till andra kommuner eller helt lägga ner företaget?

Vi har ställt tydliga och konkreta frågor men enbart fått luddiga svar från både ansvariga politiker och tjänstemän.

Näringens industriområde hade några tunga år bakom sig innan den nya järnvägen till hamnen fick sin slutgiltiga placering –.trodde vi. Under denna planeringstid – närmare tio år – vågade inte företag satsa i området. Ingen visste om deras fastighet skulle rivas eller inte. Sen kom det överraskande beskedet från Trafikverket: Vi utreder ny sträckning för spåranslutning till Gävle hamn.

Flera av de frågor vi ställt till kommunledningen har vi ännu inte fått svar på. Det är hög tid att kommunen presenterar de tre grundläggande utredningar som ansvarigt kommunalråd beskrev behov av för över två år sedan. Varför dröjer dessa utredningsresultat?

Kommunen har beslutat att en näringslivskonsekvensanalys nu ska göras inför kommunala beslut. En sådan analys gjordes inte inför beslutet om avtal med staten om Näringen.

Vårt krav är nu: Ta omgående fram en detaljerad Näringslivskonsekvensanalys för stadsomvandling Näringen! Och ge oss svar på dom obesvarade frågorna!

Jonas Alm

ordförande i Näringens företagarförening

Ralph Brodin

ordförande i Brynäs företagarförening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel