Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ta genomtänkta beslut och strö inte bara en massa stödmiljarder hipp som happ

Regering och riksdag är uppenbarligen beredda att kasta ut hur mycket pengar som helst för att försöka lindra konsekvenserna av den djupa depression som är på gång . Det är kanske vällovligt men det är våra pengar de slösar med och regeringen försöker nu också få extra makt för att snabbt få genomföra sin medicin. Den kan självfallet se ut på en rad olika sätt. Inget säger att just Löfven och hans nuvarande klena politiska konstellation är bäst på att ordna upp situationen, skriver advokat Tryggve Emstedt.

Jag har varit egen företagare sedan 1988. Jag har varit i kontakt med nästan alla myndigheter som finns i mitt jobb och det är inte bara Migrationsverket och Socialförvaltningar som jag tycker agerat med klumpfot. Transportstyrelsen kan vara mycket stelbenta och likaså domstolar och inte minst Skatteverket och Kronofogden. Folk i allmänhet har förtroende för sina myndigheter och domstolar. Det har inte jag.

Om nu man ska hjälpa egenföretagare som jag bäst känner till så är det ju inte bara genom att minska arbetsgivaravgifter och skatter tillfälligt. Det hjälper ju bara dom som kan få in några pengar. Ska du slösa en väldig massa pengar på korttidspermittering så är ju det bara en tillfällig lösning. Pengar måste in. Då är det väl fantastiskt om man skapar en grogrund för det och inte bara lånar ut pengar som man inte kan betala tillbaks.

Se till att stödköpa över hela linjen. Jaga rätt på varenda kulturarbetare och köp biljetter av dem för konserter i höst. Låt advokater få betalt inom 14 dagar för pågående arbete i domstol och låt dem inte vänta halv- eller helårsvis. Köp minst 50 procent av restaurangernas normalluncher och tidigarelägg inköp av diverse material och annat från lokala entreprenörer och se för guds skull till att skydda gamla på äldreboenden genom tillräckligt bra säkerhetsföreskrifter. Hur många stämningar tänker man dra på sig på grund av att gamla dött i onödan på grund av dålig säkerhet.

Skapa förutsättningar för att företag inte ska behöva permittera och ställ krav på företagen att de också gör något för att få in pengar. Vi ska kanske inte ta över 100 kr för en simpel lunch i coronatider utan förslagsvis 60 kr eller däromkring .Se till att folk äter ute eller köper hem mat till vettiga priser.

Se till att för en gångs skull ta bort den förhatliga och löjliga låga krediten på skattekontot med 10 000 kr Sätt den till 50 000 kr för en anställd och öka sedan med 50 000 kr för varje eller varannan anställd. Förhindra att egenföretagare får betalningsanmärkningar som 100 000-tals har nu och ofta helt i onödan för att statsmakten hellre gynnar banker och finansbolags –genom vedervärdiga UC-säkerhet än den enskildes rätt att slippa kränkande betalningsanmärkningar.

Det viktigaste måste vara att pumpa in pengar i företagen och det näst viktigaste att subventionera sociala avgifter under minst ett år så att man vågar satsa på sitt befintliga företag-och förhoppningsvis – det nya företaget.

I coronatider vore det väl också väldigt lämpligt att inte stödja storföretag som ger annat än symbolisk utdelning motsvarande inflationen och dra ner på riksdagsmännens – -nu cirka 70 000 kr/månad exklusive alla förmåner – löner till hälften.(Ännu värre med EU-parlamentariker men det kan vi väl inte styra över?) De borde gå i bräschen för att onödigt och löjligt höga arvoden kan behållas trots världspandemin.

Låt hundra tankesmedjors idéer blomma ut. Med lite fantasi så behöver vi inte slösa bort alla miljarder som finns just nu – pandemin kommer kanske tillbaks i höst – och med en aktiv strävan att normalisera samhället för alla de som inte är riskgrupper så snabbt som möjligt så finns det kanske en möjlighet att ro båten i land och skapa ett nytt och hållbart samhälle.

Låt pandemin bli en vitamininjektion där vi river ner den förlegade ekonomiska Bernlinmur som vi hittills haft för att driva in pengar och där man plågat den enskilda småföretagaren på ett skrämmande sätt, inte minst genom den ekonomiska hets som alltjämt gäller i avvaktan på nya rutiner som blir beständiga.

Allt det här kan vi göra men det behövs politiska muskler och genomtänkta beslut och inte bara en massa stödmiljarder hipp som happ.

Tryggve Emstedt

advokat och egenföretagre i 32 år

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel