Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Tidigare diagnoser minskar lidande och kostnader

Omkring 75 000 personer i Sverige lever med ledgångsreumatism, vilket kan leda till nedsatt arbetsförmåga, ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och ett kortare liv. Tack vare forskningens framsteg finns i dag effektiva behandlingar. Samtidigt dröjer diagnosen ibland för länge, vilket är illavarslande eftersom tidig diagnos är viktigt för att få så bra resultat som möjligt av behandling, skriver debattörerna.

Vi uppmanar regionerna att verka för att ge alla patienter en diagnos inom de 20 veckor som rekommenderas i de nationella riktlinjerna och helst ännu tidigare för att minska lidande, sjukskrivningar och sjukvårdskostnader.

I dag 12 oktober uppmärksammas internationella reumatikerdagen. Reumatism är ett samlingsnamn för omkring 200 olika sjukdomar. En av de vanligaste är ledgångsreumatism som uppstår när kroppens eget immunförsvar angriper och bryter ner leder.

Omkring 75 000 personer i Sverige lever med sjukdomen, som är upp till tre gånger vanligare bland kvinnor än män. De drabbade har en markant ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Livslängden riskerar att förkortas om inte sjukdomen kontrolleras tidigt och effektivt.  

Utöver ett stort mänskligt lidande leder reumatiska sjukdomar ofta till omfattande samhällskostnader då de drabbade får nedsatt funktionsförmåga. År 2014 uppgick den årliga kostnaden för patienter med ledgångsreumatism i Sverige till drygt fyra miljarder kronor.

Olika biologiska läkemedel har visat sig ha mycket god effekt. Ett exempel är TNF-hämmare där uppföljningar visat att behandling inom fem år efter sjukdomsdebuten mer än fördubblar chansen att återfå arbetsförmågan. Forskningen har även visat att patienter med ledgångsreumatism som får en effektiv behandling inte löper högre risk för hjärt-kärlsjukdomar än den övriga befolkningen.

Låt oss dra största möjliga nytta av de behandlingar som forskning och utveckling har gett oss. Vi uppmanar regionerna att ge alla patienter som misstänks lida av ledgångsreumatism möjlighet till en snabb diagnos och effektiv behandling, oavsett vart i landet man bor. På så sätt kan vi både minska lidande, minska kostnader och samtidigt skapa jämlik vård.

Anna Nilsson Vindefjärd

generalsekreterare, Forska! Sverige

Lotta Håkansson

förbundsordförande, Reumatikerförbundet

Heidi Stensmyren

ordförande, Sveriges Läkarförbund

Ole Petter Ottersen

rektor, Karolinska Institutet

Anders Blanck

VD, Lif – de forskande läkemedelsföretagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel