Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Tillåt alternativa driftformer inom hemtjänsten i Älvkarleby

Vi tror att om entreprenörer kan tillåtas få chansen att erbjuda hela spektrat av hemtjänster blir det fler intresserade aktörer, då det blir mer ekonomiskt att etablera sig, skriver KD och M i Älvkarleby.

Annons

Gefle Dagblad publicerade den 24/4 en artikel om de problem som finns i hemtjänsten i Älvkarleby kommun. Moderaterna och Kristdemokraterna har vid upprepade tillfällen påtalat brister utifrån styrning och ledning, i utbildnings- och omsorgsnämnden och i kommunfullmäktige.

Orsaken är till stor del att det inte finns chefer på de olika enheterna, då så många slutat eller är sjukskrivna. Följden av detta är att M och KD vid senaste fullmäktige röstade för att inte ge utbildnings- och omsorgsnämnden ansvarsfrihet utifrån hur man klarat sitt uppdrag.

En konsultfirma som tittat på utbildnings- och omsorgsnämnden har kommit fram till att den bör delas i fler nämnder för att kunna fatta rätt beslut, styra och hålla anvisad budget.

Hemtjänsten är mer kostnadskrävande än jämförbara kommuner och går med underskott år efter år, 2018 gav ett resultat på minus 21,2 miljoner. Revisorerna gjorde många påpekanden i samband med årsredovisningen när det gäller den interna kontrollen, nämndens arbetsformer och att ledamöterna inte fått den utbildning som krävs.

Inom hemtjänsten är det många som upplever arbetsmiljön stressig och med orimligt höga krav. Personalen mår dåligt och många är sjukskrivna. Vissa uttrycker det som en ”kaotisk situation” i GD.

Kristdemokraterna lämnade in en motion vid senaste kommunfullmäktige för att bryta den slentrian som är rådande i kommunen genom åren. Moderaterna stöder denna motion.

Det är tio år sedan Lagen Om Valfrihet (LOV) togs i Sveriges riksdag. När man har fått hemtjänst beviljad av kommunen kan man välja vilken leverantör som ska utföra jobbet.

Kristdemokraterna och Moderaterna vill pröva att införa LOV även när det gäller vård och omsorg. Idag är det i princip endast städhjälp och andra små tjänster som erbjuds av privata aktörer.

Vi tror att om entreprenörer kan tillåtas få chansen att erbjuda hela spektrat av hemtjänster blir det fler intresserade aktörer, då det blir mer ekonomiskt att etablera sig.

Det ger mer valfrihet för äldre och kortare resväg för personalen och bättre kontinuitet. I många kommuner har stora och små hemtjänstföretag etablerats sig vilket gjort att speciellt många kvinnor fått möjlighet att utveckla sina talanger som företagare. I Älvkarleby beslutades 2017 att inte införa valfrihet inom hemtjänst vilket vi nu vill riva upp.

Vi menar att i slutändan är detta en reform som kan ge mer utdelning per skattekrona för våra innevånare och större möjlighet att bestämma över sin vardag för våra äldre.

Marianne Nygren, KD

ledamot utbildnings- och omsorgsnämnden

Runar Höglund, KD

gruppledare

Roger Petrini, M

oppositionsråd och gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons