Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Tillsammans är vi starka och tillsammans förändrar vi världen

Låt oss prata om att orättvisorna inte längre ser ut som de gjorde år 1890. Men låt oss aldrig tystas – orättvisor och ojämlikhet kvarstår, skriver SSU Gävle.

I dag är det den 131:e gången första maj-demonstrationer äger rum. När de första demonstranterna fyllde gatorna, 1890, stod åtta timmars arbetsdag högt på kravlistorna. Nu, 2020, finns människor som menar att vi inte längre är i behov av första maj-demonstrationer och kampen bakom dem – trots det klassamhälle vi lever i och de kassa arbetsvillkor vi har.

Det framträder extra tydligt i rådande globala pandemi. En pandemi som visar på styrkan hos kollektivet och bristerna i privatiseringar i välfärden. En global pandemi som visar på vårt ömsesidiga behov av varandra och att solidariteten alltid måste vinna över egoismen.

Det är ingen nyhet att arbetarrörelsen och socialdemokratin förändrade det svenska samhället i grunden. Det är dock lätt att ta saker som åtta timmars arbetsdag för givet. Lätt är det också att känna hopplöshet inför dåliga arbetsvillkor och gamla samhällsstrukturer som vägrar släppa taget.

Låt oss prata om att orättvisorna inte längre ser ut som de gjorde år 1890. Men låt oss aldrig tystas – orättvisor och ojämlikhet kvarstår.

Det är alltid arbetarklassen som tar den största smällen. Folk förlorar sina jobb till följd av coronakrisen vilket leder till att arbetslösheten ökar och oron tilltar.

Sjukvårdspersonalen sliter medan Sverige applåderar och kallar dem för hjältar i stället för att arbetsvillkoren förbättras och lönerna höjs vilket skulle ha gjorts för länge sedan. Förutom krisen inom vården kommer också skillnaderna mellan rika och fattiga upp till ytan och att vi inte har rätt till tillsvidareanställningar.

Fortfarande lever vi i ett klassamhälle och fortfarande eftersträvar högern skattesänkningar och privatiseringar som försvagar välfärden. Regeringens förslag om att regionala skyddsombud ska få komma in på arbetsplatser med kollektivavtal men där facket inte har några medlemmar stoppades också av en enad höger. Facket är vår trygghet – inte bara i tider av kris utan alltid.

I dag firas första maj trots omständigheterna som pandemin för med sig – för vi vet vikten av arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Om alla första maj-demonstrationer som följt sedan år 1890 har visat oss någonting är det att vi är ofattbart starka tillsammans.

Vi får aldrig bli nöjda, vi får aldrig bli lata och vi måste alltid kämpa för att förbättra, utveckla nya idéer och enas tillsammans för rätten till friare och jämlikare liv. Vi vet att tillsammans är vi starka och tillsammans förändrar vi världen!

SSU Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel