Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Tio miljoner för trygghet i stadsdelarna – men vakter är inte lösningen

 
Bilbränderna i Sätra
Visa alla artiklar

Vänsterpartiet ser med oro på vad som händer i Sätra och Andersberg men även händelser i andra delar av kommunen. Kommuninvånarna ska inte behöva vara med om bilbränder, stölder eller annan brottslighet, skriver Gin Akgul Hajo och Owe Hellberg, V.

Vänsterpartiet tror dock inte att ordningsvakter är lösningen på problemen. Det är kortsiktiga lösningar som inte förändrar attityden hos de som utför brotten, vilket mest är ungdomar i tonåren och strax däröver. Ordningsvakter motverkar endast den synliga kriminaliteten där de befinner sig för tillfället.

Majoriteten i Gävle tror att ordningsvakter och föreningslivet ska vända utvecklingen men Vänsterpartiet vill gå en annan väg. Kommunen måste stärka sin närvaro i Sätra och Andersberg genom att satsa mer resurser där. Vänsterpartiet vill kommunalisera fritidsgårdarna i Sätra, Andersberg och på Brynäs. De bedriver redan nu ett bra arbete men behöver mer personal med relevant utbildning och trygga anställningar vilket inte alltid är fallet i dag.

Skolan måste också få mer resurser och Vänsterpartiet vill anställa socialpedagoger för att ge stöd till elever och föräldrar samt till lärare i det förebyggande och främjande arbetet. En viktig del i det arbetet är att identifiera elever som riskerar att hamna i destruktiv eller kriminell verksamhet.

Fältassistenterna gör ett mycket värdefullt arbete genom att röra sig bland ungdomarna på kvällar, helger, och även dagtid för att skapa en relation som bygger på frivillighet, tillit och respekt för ungdomarnas integritet men arbetsvillkoren har förändrats. De måste nu jobba två och två, vilket försvårar möjligheterna att verka på bred front uti stadsdelarna. Därför vill Vänsterpartiet fördubbla antalet fältassistenter och därmed förstärka deras möjlighet att förhindra att unga hamnar i destruktiva miljöer och kriminalitet.

Kultur- och fritidsnämnden är helt utan medel för att bedriva sommarlovsaktiviteter för barn och ungdomar. Vänsterpartiet vill anslå medel för detta vilket även kan omfatta andra kvälls-och helgaktiviteter året runt.

Vänsterpartiet vill också utreda möjligheterna för kommunen att vara mer närvarande på andra sätt och att inrätta medborgarkontor i Andersberg och Sätra. Gävle kommun och de privata fastighetsägarna måste även ta ett större ansvar för centrumutvecklingen i våra stadsdelar och skapa trygga fysiska miljöer.

Gin Akgul Hajo, V

kommunalråd i opposition

Owe Hellberg, V

ersättare i kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel