Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Trygghet är viktigt och det bygger vi alla tillsammans

Trygghet bygger vi alla tillsammans. Att känna sig trygg och ha tilltro till sina medmänniskor är avgörande för ett sammanhållet samhälle. Ett samhälle där vi bryr oss om varandra och tar gemensamt ansvar, skriver Peter Kärnström, Kerstin Almén, Carl-Ewert Ohlsson och Per-Ola Grönberg.

Det handlar om samhällets och landets försvar, rättsväsende, lagar, vårdande instanser, räddningstjänst och inte minst ansvarstagande och kompetenta beslutsfattare.

På kommunal nivå ska vi arbeta förebyggande och lägga grunden till ett bra liv för våra barn och unga. Detta genom att alla våra invånare får en bra och trygg uppväxt med utbildning och möjligheter till ett bra och varierat utbud av fritidsaktiviteter. Våra kommunala verksamheter är viktiga i detta arbete, likväl som civilsamhället med alla olika föreningar. Polisen har en viktig roll såväl i förebyggande syfte som att bekämpa brott och se till att de som begår brott lagförs.

Som kommunledning arbetar vi konstant med frågor om ökad trygghet för kommuninvånarna. Men även att öka känslan av sammanhållning och trygghet i hela vår kommun. Kommunen och polisen samverkar kring brottsförebyggande åtgärder.

Samarbetet har bidragit till att oroligheter på offentliga platser har minskat. Samtalen handlar om trygghetsfrämjande åtgärder, som t ex belysning på mörka och dolda platser. Samverkan sker med lägesrapporter. Varannan vecka tar kommunens säkerhetsavdelning fram en lägesrapport som är uppdelad på varje enskild stads- och kommundel. Detta jämförs med polisens bild av trygghetsläget i respektive område. Stadsdelarna delas sedan upp i tre kategorier, grönt, gult och rött. Där rött betyder omedelbara åtgärder. Gult betyder ett orosläge. Och grönt att det är lugnt.

Jonny Bratberg, M, och den samlade oppositionen anser att lösningen på den upplevda otryggheten är en dygnet runt-öppen polisstation i Sandviken. I majoriteten är vi absolut inte emot ett sådant förslag – eller att polismyndigheten tar ett sådant beslut. I den överenskommelse som regeringen (S+MP) arbetat fram tillsammans med C och L, finns en utökning med 10 000 poliser till år 2024.

Möjligen kan detta bidra till en dygnet runt-öppen polisstation i Sandviken? Självklart är vi i majoriteten beredda att föra en dialog med polismyndigheten kring detta.

För oss i majoriteten (S, C, L) ser vi det dock som besvärande och naivt att den samlade oppositionen decimerar trygghetsfrågan till en polisiär fråga. Den upplevda känslan av otrygghet sammanfaller inte med brottsstatistiken.

En dygnet runt-öppen polisstation, liksom fler poliser bidrar positivt. Känslan av otrygghet är dock inte enbart kopplat till rädslan för brott. Det vi vill är att föra en diskussion om hur vi får ett tryggare samhälle – där kan den dygnetruntöppna stationen vara en del i det arbetet.

Vi välkomnar en diskussion om ett tryggare samhälle.

Peter Kärnström, S

Kerstin Almén, S

Carl-Ewert Ohlsson, C

Per-Ola Grönberg, L

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel