Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Tyvärr måste bra och frivillig verksamhet läggas på is

Först vill jag be om ursäkt ifall mitt svar uppfattades som kränkande, det var inte min avsikt. Sen vill jag understryka, som jag också skrev i inlägget, att Familjestödet har otroligt kunniga medarbetare vars erfarenhet och kompetens vi väl behöver i våra verksamheter, skriver Helene Åkerlind, L.

Svar till familjebehandlarna: I Förebyggandeenhetens oredigerade facebookinlägg fick man uppfattningen att all förebyggande arbete i Gävle kommun skulle försvinna, så är inte fallet. Familjer som är i behov av stöd kommer fortfarande att erbjudas detta men det kommer organiseras lite annorlunda.

Socialtjänsten består av både lagstadgade och frivilliga verksamheter. Inom ramen för de lagstadgade verksamheterna förekommer bland annat myndighetsutövning med tydliga regler att förhålla sig till och en lag som säger att vissa arbetsuppgifter måste utföras i första hand. Det ligger alltid hos cheferna att prioritera på ett sådant sätt att kommunen och myndigheten följer lagen.

I det inlägg som nämns betonar jag också detta. Vi står i ett läge där vi har en hel skolklass av barn och unga placerade på institutioner som nu har chans att komma hem till ett liv här i Gävle. Om vi har den möjligheten så är det vår önskan likväl som skyldighet att ge dem förutsättningar för att kunna göra det.

Vi har en begränsad mängd resurser att tillgå, vilket leder oss till den omfördelning som nu sker. Den lagstadgade verksamheten måste alltid prioriteras först och att man nu ger detta uppdrag till våra kompetenta familjestödjare kan jag känna trygghet i.

För att få lite perspektiv över det ekonomiska läget så har socialnämndens budget ökat med 116 miljoner kronor under åren 2016-2018, trots tillskott redovisade verksamheten ett minus på i genomsnitt 40 miljoner kronor årligen. Beräknat underskott för 2019 ligger på 42 miljoner kronor.

I den budget som Majoriteten lägger till fullmäktige har Sektor Välfärd, där socialtjänsten ingår, återigen tilldelats utökade ramar. Jämfört med budget 2019 så ökar Sektor Välfärds ramar med 128,6 miljoner kronor. Ingen annan sektor får ett så stort tillskott.

Våra ekonomiska ramökningar talar ett tydligt språk, vi prioriterar socialtjänsten och dess verksamhet. Men våra ekonomiska resurser är begränsade. Då socialtjänstens verksamhet varje år kräver mer än det som tilldelats så måste det ske en prioritering, där lagen ligger i fokus.

Detta innebär tyvärr att bra och frivillig verksamhet måste läggas på is för att kunna erbjuda våra medborgare den hjälp och stöd som lagen kräver.

Helene Åkerlind, L

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel