Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Undersköterskorna som räddar samhället

"Undersköterskorna som räddade samhället!" Så kommer det förmodligen stå i våra historieböcker. Ska vi vara stolta eller ska vi gråta? skriver Lena Erixon och Anna Nyman, S-kvinnor Sandviken.

En vanlig arbetsdag 07.00 börjar vi vårt arbetspass på ett vanligt äldreboende i en medelstor kommun:

"Jag summerar mitt arbetspass med svullnader av ett skavande visir, näsan har återigen fått ett skavsår och ett ansikte jag snart inte känner igen på grund av en alltför dålig nattsömn och en inre stress av att ständigt i mina drömmar bli jagad av döden."

Vi har ingen möjlighet att flytta hem vårt jobb, göra vårt arbetspass digitalt via en iPad eller en dator. Valmöjligheten vi har är att gå och jobba så att vi får en lön så att jag kan betala min hyra och min mat. Var finns våra valmöjligheter till att få leva. Vi trodde inte i vår vildaste fantasi att vårt arbete skulle bli en uppenbar dödsfälla!

Höga chefer inom regionen har fallskärmar som löses ut men vi har ingenting.

Vart tog det jämställda samhället vägen? Inte en enda gång har vi sett något om att nu växlar vi upp och ger våra tappra undersköterskor ett lönepåslag och den stora olösta frågan vad vill Sverige med jämlikheten i våra löner.

Vissa av kvinnorna som arbetar inom vården och som ska räcka till för alla sjuka har inte ens riktig skyddsutrustning.

På fredag är det är det arbetarrörelsens dag och detta är en orättvisa för arbetarrörelsens kvinnor.

Lena Erixon

Anna Nyman

S-kvinnor Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel