Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Unga tjejer ska våga vara ute efter mörkrets inbrott

Vi tjejer ska inte behöva gå omvägar för att slippa gå genom tunnlar eller tomma parker sent på kvällarna. Vi ska inte kännas oss tvingade att hålla oss inne om kvällarna, skriver Madeleine Larsson, MUF.

Otryggheten ökar i Gävle, speciellt bland unga tjejer. Sexualbrotten har ökat drastiskt på bara något år vilket resulterar i att tjejer känner sig rädda och otrygga att gå hem från skolan eller jobbet sent om kvällarna.

Varje dag går mina tjejkompisar och jag genom en dåligt belyst tunnel för att ta oss hem från skolan. Varje steg man hör utöver sina egna gör att pulsen ökar, speciellt om man är ensam. Ensam en minut i en gångtunnel är något jag drar mig inför att uppleva. Det är både löjligt och otäckt, att en promenad genom en tunnel kan väcka sådana känslor. Tyvärr är det så och det gör mig förbannad.

Utekvällar blir innekvällar på grund av att rädslan att gå hem ensam sent på kvällen. Tjejers frihet hindras av ökande otrygghet. Jag tycker det ska finnas ordningsvakter på plats i centrum till dess att man får kontroll över situationen. Polisen arbetar hårt men får inte de resurser de behöver.

Tjejer vågar inte längre springa i Boulognerskogen på kvällarna tack vare upprepade brott i skogen.  Den tomhet man kan känna som fridfull när man springer genom skogen har nu blivit ett hinde.

Vi tjejer ska inte behöva gå omvägar för att slippa gå genom tunnlar eller tomma parker sent på kvällarna. Vi ska inte kännas oss tvingade att hålla oss inne om kvällarna. Vår trygghet ska inte bli bortprioriterad längre. Därför skulle förslagen om fler ordningsvakter, fler kameror och förlängda straff för sexualbrott öka vår trygghet i Gävle. 

Jag vill se flera åtgärder som både tar sikte på det långsiktiga arbetet men även det man kan göra här och nu. För oss som är rädda om kvällarna är det lösningar här och nu som vi vill se prioriterat. Däribland:

Fler ordningsvakter som patrullerar i flertal delar av staden, speciellt på kvällarna.

Hårdare straff för sexualbrott. Ingen ska behöva möta sin förövare på gatorna under samma år som övergreppet inträffade.

Fler trygghetskameror måste sättas upp på de mest utsatta platserna.

Vi tjejer ska inte behöva gå omvägar för att slippa gå genom tunnlar eller tomma parker sent på kvällarna. Vi ska inte kännas oss tvingade att hålla oss inne om kvällarna. Vår trygghet ska inte bli bortprioriterad längre. Därför skulle förslagen om fler ordningsvakter, fler kameror och förlängda straff för sexualbrott vår trygghet i Gävle.

Madeleine Larsson

Moderata ungdomsförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel