Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ungdomar måste förstå hur viktig politiken är för en fungerande framtid

Ungas politiska intresse och samhällsengagemang är en viktig del för fungerande generationsbyten. Därför måste vi hela tiden arbeta aktivt för att få lika många unga att bli intresserad av politik som sakfrågor, skriver Madeleine Larsson, MUF.

Under de senaste åren har samhällsengagemanget bland unga ökat medan det politiska intresset har minskat. I åldrarna 16-24 uppger sig 60 procent vara intresserad av någon samhällsfråga, 42 procent uppger vara intresserad av politik men bara sex procent är med i något politiskt ungdomsförbund uppger MUCF.

Nu på senare tid har miljön varit ett väl debatterat ämne. Greta Thunbergs klimatstrejk Fridays For Future har spridit sig världen över. Även en del av Gävle ungdomar är med och anordnar strejker på Rådhustorget.

Jag menar att problemet med detta är att det oftast inte läggs fram några konkreta lösningar på problemet. Problematiken blir att någon annan får lösa frågan. Just därför är det viktigt att man engagerar sig politiskt. Det är minst lika viktigt, om inte viktigare, att lösa problemen som att informera om dem.

Jag håller med om att sakfrågor en viktig grund för det politiska intresset bland unga eftersom det kan vara lättare att förstå. Men att få ungdomar att vilja engagera sig politiskt utifrån dessa sakfrågor kan vara svårt. Det kräver att man har koll på trender och intressen lika väl som samhällsproblem som oftast kommer och går.

Det finns ett bra exempel på ett samhällsproblem som hade en lösning, och det är gruppen Gäris. Gäris är skapades av en grupp tjejer som anordnade nattvandringar i centrala Uppsala som hjälper tjejer hem. Detta är bra sätt att både upplysa om problemet medan samtidigt hitta en lösning.

Något som är ännu lika viktigt är skolan. Den är grunden för det mesta i livet, även för samhällsengagemanget och det politiska intresset. Politiska intressen skapas av politiska diskussioner. Därför är det viktigt att skolan arbetar oftare med den svenska politiken och samhällsstrukturen. Jag menar att det är värre att inte bjuda in någon politisk talesperson alls än att i alla fall bjuda in en.

Dock måste politiken vara intressant, rolig och givande för att få med så många unga som möjligt. Därför är talarkvällar, utbildningar och diskussioner kring ämnen som berör och intresserar unga väldigt viktigt. Kunskap skapar en trygghet och det är en bra grund för att få in unga i politiska förbund. Om inte annat lär man sig hur man skapar kontakter och kan hitta nya vänner på vägen.

Jag vill se ett ökat arbete gällande att intressera unga av politik och sakfrågor. Därför måste vi hitta konkreta lösningar på hur man ökar det politiska intresset. Däribland:

Införa fler diskussioner i skolan kring politik och bjud in ungdomsförbund eller politiker med jämna mellanrum. Framförallt inte stoppa politiska ungdomsförbund att kampanja på skolorna.

Engagera unga genom skolan kring ett specifikt ämne som de brinner för. Genom individualitet blir fler intresserade att vilja engagera sig. Låt ungdomar ha sin fria åsikt.

Jobba mer med retorik och kommunikation i skolan som är en grundläggande del inom det politiska arbetet. Då kan ungdomar känna sig mer bekväm i att bege sig in i politiken.

Politiken grundstenen i det svenska samhället, men även runt om i världen. Ungas politiska intresse och samhällsengagemang är en viktig del för fungerande generationsbyten. Därför måste vi hela tiden arbeta aktivt för att få lika många unga att bli intresserad av politik som sakfrågor. Lika så måste vi jobba aktivt med att få med fler unga i politiska ungdomsförbund för att försäkra oss om en fungerande framtid.

Madeleine Larsson

ordförande för Moderata Ungdomsförbundet Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel