Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Uppenbarligen vill inte majoriteten ha ett hospice i Gävleborgs län

Det är viktigt att garantera alla, även de som inte själva kan prata för sig, en god vård och omsorg i livets slutskede, skriver Jennie Forsblom, KD.

Annons

Vid regionfullmäktige den 25/9 hade vi en interpellationsdebatt som M och L hade initierat angående frågan om hospice i länet.

Den palliativa vårdens syfte är att lindra och främja livskvaliteten för patienter med begränsad tid kvar i livet. Vården ska även erbjuda fysiskt, psykologiskt, socialt och existentiellt stöd för patienten och organiserat stöd till närstående.

Det är viktigt att garantera alla, även de som inte själva kan prata för sig, en god vård och omsorg i livets slutskede. För mig som kristdemokrat är det här en väldigt viktig fråga som handlar om människovärde.

Hospice är ett bra komplement till dagens vård i livets slutskede. Med hospice menar vi en fristående vårdenhet som bedriver palliativ vård, ett utmärkt alternativ för den som inte vill dö i hemmet eller på ett sjukhus.

Det finns på ett 15-tal olika platser i Sverige, däribland ett barnhospice i Stockholm. Många drivs av idéburna organisationer och stiftelser. Anhöriga till gäster på hospice berättar om fantastiskt fina upplevelser i en väldigt svår situation. Denna vårdform finns inte i Gävleborg i dag, vilket vi beklagar.

Oppositionspartier i Landstinget/Region Gävleborg har drivit den här frågan i många år, Kristdemokraterna har motionerat 1999 och 2010 och har drivit frågan tillsammans med de andra partierna i Samverkan Gävleborg. Det har framgått väldigt tydligt vid ett flertal tillfällen att de partier som styrt landstinget/regionen inte vill ha ett hospice i länet. Tyvärr möter denna valmöjlighet fortfarande ett stort motstånd hos den politiska majoriteten i Region Gävleborg!

Jennie Forsblom, KD

regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel