Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Utan hospice ingen jämlik vård

Enligt det nationella palliativa registret fick förra året bara 7,7 procent av de som avled i Gävleborg någon form av stöd från den specialiserade vården, skriver Liberalerna Gävleborg, Helena Englund, Peter Nordebo och Hans Backman

Regionalt Cancercentrum, RCC, rekommenderar att alla län inrättar ett palliativt råd för att möjliggöra en likvärdig palliativ vård. Ett palliativt råd bör ha ett tydligt uppdrag och mandat att föreslå åtgärder och förändringar i organisationen av arbetet. Ett palliativt råd ska verka för att fånga upp behov och strukturera insatser samt att utveckla teamarbetet inom den palliativa vården. Ett palliativt råd ska möjliggöra bättre samverkan mellan olika vårdgivare och palliativ vård ska erbjudas på allmän respektive specialiserad nivå beroende på patientens behov.

Därför rekommenderar RCC alla län att starta ett palliativt råd som ska verka för att säkerställa en god och jämlik palliativ vård för alla oavsett diagnos, vårdform eller bostadsort förbättra samarbetet mellan sjukhus, kommuner och övriga vårdenheter i länet, samt ingå i nätverk med palliativa kompetenscentrum i landet implementera det nationella vårdprogrammet för palliativ vård, med hänsyn till länets förutsättningar

Region Gävleborg har valt att inte inrätta något palliativt råd. Enligt det nationella palliativa registret fick förra året bara 7,7 procent av de som avled i Gävleborg någon form av stöd från den specialiserade vården.

Allmän palliativ vård ges till patienter vars behov kan tillgodoses med grundläggande kunskaper inom palliativ vård. Specialiserad palliativ vård ges till patienter med komplexa behov. Den specialiserade palliativvården som finns gör ett jättebra jobb. Det är de som inte får palliativ vård som stängs ute av majoriteten i Region Gävleborg.

Den här veckan kommer majoriteten att i Hälso- och sjukvårdsnämnden att rösta emot vårt förslag att etablera ett hospice i Gävleborg för vård i livets slutskede. Majoriteten erbjuder trygghetsplatser på akutavdelningar (specialistvård) på sjukhusen, där vår personal redan sliter med stora utmaningar för att få vården att fungera. Vi ifrågasätter att personalen kan hinna med att ge en bra vård i livets slutskede med allt vad det innebär. Det blir inte den lugna och fina miljö som den som vårdas i livets slutskede behöver. Ett sådant beslut visar att de 80 procent som inte får palliativ vård står utanför den jämlika vården i Region Gävleborg.

Vi Liberaler anser inte att det är jämlik vård inom Region Gävleborg när den som har behov av palliativ vård inte får rätten att välja sin vård i livets slutskede. Därför behöver vi ett hospice i Gävleborg och ett palliativt råd i länet. Regionen måste ta ansvaret för att patienter vid behov har tillgång till palliativ vård inom såväl slutenvård som öppenvård samt i gott samarbete med andra aktörer.

Liberalerna Gävleborg

Helena Englund

Peter Nordebo

Hans Backman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel