Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Utan verksamhetsmark – inga företag

Gävle kommun fortsätter att vara hem till företag som vill expandera och nya företag som vill etablera sig. Det är ett styrketecken för Gävle kommun. Kommunens geografiska styrka i form av närheten till Mälardalen och Östkustens största containerhamn gör att det finns goda förutsättningar för företag att etablera sig Gävle.

Företagsexpansioner eller nyetableringar kräver dock att kommunen har förmågan att tillgängliggöra tillräckligt med verksamhetsmark för att företag ska kunna slå upp sina portar. I dag råder det stor brist på verksamhetsmark. Det påverkar kommunens tillväxtpotential negativt på såväl kort som lång sikt.

Det politiska styret i Gävle kommun, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna, lovade i sitt politiska program för mandatperioden att prioritera resurser för att tillgängliggöra mer verksamhetsmark till företag och företagsetableringar. Det är löfte som inte uppfyllts av det politiska styret.

I dag råder istället stor brist på verksamhetsmark till företag och företagsetableringar. Gävle kommuns mål på 60 hektar mark är inte bara ett för lågt satt mål i dag – det är ett mål det politiska styret inte klarar av att nå upp till. Under våren fanns 15,3 hektar byggklar mark – långt under det mål det politiska styret med Socialdemokraterna i spetsen satt upp.

När nu en stor aktör i form av Northvolt vill etablera sig ger Socialdemokraterna bilden av att nu minsann ska det jobbas hårt för att hitta mycket mark på kort varsel. Men varför är inte alltid ambitionen sådan? Varför ser inte Socialdemokraterna en anledning till att höja arbetstempot när befintliga och nya företag vill växa i Gävle? Varför behandlas inte alla företag lika av kommunen i dag?

Moderaterna vill inte bara säkerställa att det finns mark utan också tredubbla målet andelen verksamhetsmark till 180 hektar byggklar mark. Gävle kommun ska vara den ledande platsen för företag att etablera sig i regionen och Gävle kommun ska göra vad vi kan för att säkerställa en snabb och smidig etablering eller expansion när det behovet finns hos näringslivet.

Svenskt välstånd byggs av kreativa, arbetsamma och innovativa entreprenörer och företag. Välståndet bidrar till skolans och äldreomsorgens kvalitet, till Försvarsmaktens förmåga och sjukvårdens resiliens. Förmågan att bidra till detta börjar mer än sällan på en bit verksamhetsmark. Moderaterna tänker arbeta för att Gävle kommun fortsätter att vara en liten men viktig komponent i detta.

Moderaterna i Gävle

William Elofsson (M), kommunalråd i opposition

Birgittha Bjerkén (M), ledamot av kommunfullmäktige

Pekka Seitola (M), ledamot av kommunfullmäktige

Måns Montell (M), ledamot av kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel