Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Utsatta kvinnor och barn riskerar att fara särskilt illa under coronakrisen

Kvinnor och barn som lever med våld är extra utsatta i krissituationer och riskerar därför att fara särskilt illa under coronakrisen. För den som lever i en våldsutsatt situation är hemmet det allra värsta stället att befinna sig på, då förövare kan begränsa möjligheter till kontakt med andra och förhindra möjligheten att kunna fly hemmet, skriver Tord Fredriksen, V.

Mäns våld mot kvinnor är ett utbrett samhällsproblem som drabbar många. Var fjärde kvinna utsätts någon gång under sitt liv för våld av en närstående, uppskattningsvis 200 000 barn lever i hem där det förekommer våld och mer än 100 000 ungdomar drabbas av hedersvåld.

Den 19 mars mötte jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, S, riksförbundet Unizon och Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks), för att få mer kunskap om hur kvinnor och barn som lever med våld i hemmet blir extra utsatta på grund av det nya coronaviruset.

Enligt ministern är corona en stor prövning för vårt samhälle, på många plan. Kvinnojourerna har larmat om att utsattheten ökar för kvinnor och barn som lever med förövare när möjligheterna att lämna hemmet begränsas.

Samtidigt har Gävle kommun begränsat möjligheten att komma i kontakt med Öppenvårdsmottagningen Våld i nära relationer. Man hänvisar i stället till sin mottagningsenhet.

Vi vet ännu inte vilken effekt de olika åtgärderna kommer att ha på våld i Sverige. Men rapporter från Kina visar på tredubblade rapporter om våld i nära relation i samband med att städer sattes i karantän.

Myndigheter sätts under stor press under coronakrisen, men det gör även organisationer och enskilda personer. Frågan om våld mot kvinnor och barn måste hela tiden lyftas och konsekvenser av beslut behöver diskuteras och värderas. 

Tord Fredriksen

ordförande Vänsterpartiet Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel