Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Utvisa de utländska stöldligorna

Sommaren innebär inte bara sol, bad och semester. Tyvärr är den också förknippad med inbrott och stölder, inte minst i sommarstugor runt om i landet. Ofta begås brotten av utländska stöldligor som utnyttjar EU:s fria rörlighet och Sveriges svaga kriminalpolitik. Det är dags att sätta stopp för den här typen av brottslighet. Den fria rörligheten ska inte gälla för kriminella – de utländska stöldligorna måste utvisas, skriver Tomas Tobé, M.

Sverige har beskrivits som ett smörgåsbord för utländska stöldligor. Yrkeskriminella nätverk utnyttjar Sveriges låga straff, underbemannade poliskår och svaga gränsskydd. Ungefär hälften av alla inbrott och majoriteten av alla stölder av båtmotorer och bildelar begås av utländska stöldligor.

Visserligen har brottsligheten generellt minskat under coronapandemin, men nu varnar polisen för att brottsnivåerna riskerar att öka igen under sommaren. Vi kan alltså vänta oss en ökande brottslighet och otrygghet.

Men det är inte en utveckling som vi bör acceptera. Det var därför som vi moderater drev brottsbekämpningen så tydligt i EU-valet för ett år sedan, och vi följer nu upp våra vallöften till svenska folket: Utländska stöldligor måste bekämpas med kraft.

EU:s fria rörlighet är en frihet som är värd att försvara, men den ska inte få utnyttjas fritt av kriminella nätverk. Människors frihet och trygghet måste alltid gå hand i hand.

I Europaparlamentet driver Moderaterna därför på för att EU:s myndighet för polissamarbete Europol ska få ökade resurser och fler befogenheter. Dessutom anser vi att Europol bör inrätta ett särskilt center för att bekämpa just stöldligor, vilket vi också har krävt av Sveriges kommissionär Ylva Johansson.

Men det räcker inte att enbart satsa på Europol. EU:s regelverk för hur och när utvisning får tillämpas måste också förändras. I dag är det alldeles för högt ställda krav på att utvisa en kriminell EU-medborgare. Moderaterna vill se förändringar som gör det möjligt att regelmässigt utvisa EU-medborgare som dömts för att systematiskt ha begått brott i andra länder och också förbjuda personen från att återvända till landet där brotten har begåtts.

Europasamarbetet behövs för att lösa genuint gränsöverskridande problem, som den organiserade brottsligheten. Genom EU kan vi därför bättre sätta stopp för de utländska stöldligorna.

Tomas Tobé, M

Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel