Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vad är ett liv värt för en arbetsgivare?

I dag är det skyddsombudens dag. Det är ofta skyddsombuden som driver arbetsmiljöfrågor på arbetsplatserna i Sverige, skriver Mats Eriksson, LO.

Trots deras arbete dog 58 personer i en olycka på jobbet i Sverige. I år börjar siffran redan att närma sig 40. Dessutom skadades mer än 30 000 personer på jobbet förra året. Det här är dessutom siffror som inte förändras till det bättre. Om det går åt något håll så är det fel håll.

Regeringen har utfärdat en nollvision mot dödsolyckor på jobbet. Insatsen i årets budget är fem miljoner kronor till arbetsmiljöinspektörer. Tyvärr är de oftast på plats först efter att olyckan har varit framme. I stället är det arbetsgivare som måste ta sitt juridiska ansvar och minska riskerna på arbetsplatsen.

Både för att förhindra fysiska och psykiska skador. I en ekonomi som alltmer präglas av tidspress och snäva marginaler så är det frestande för arbetsgivare att inte ta arbetsmiljöarbetet på allvar. I en arbetsmarknad där tillfälliga anställningar blir vanligare och arbetare utbytbara, är det frestande för arbetsgivare att slita ut människor och inte ta ansvar för anställdas psykiska hälsa.

Svenskt näringsliv svarar på kritiken genom att vilja låta arbetsgivarna själva utse skyddsombud. Helst vill de ta bort systemet med regionala skyddsombud och ersätta det med ”oberoende arbetsmiljörådgivare”.

Vi vill i stället skapa bättre förutsättningar för en god arbetsmiljö. Både genom att förbättra möjligheterna för skyddsombuden men framförallt genom att sluta prata om minskade risker och i stället göra jobbet.

De viktigaste insatserna är ett systematiskt arbetsmiljöarbete, tryggare anställningar, färre ensamarbetare, bättre utbildade arbetsledare och skyddsombud och inte minst arbetsgivare som bryr sig mer om sina anställdas hälsa än om sina ekonomiska marginaler.

Mats Eriksson

ordförande för LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel