Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vad väljer du att inte tro på nästa gång? Att jorden är rund?

I sitt svar (GD 16/12) på mitt tidigare inägg blandar Stig Mörtman återigen ihop korten, hittar på nya falsarier och tillskriver mig synpunkter jag inte förespråkat, skriver Niels Hebert, MP.

Stig Mörtman tiger om den debatt som pågått i forskarvärlden i åtminstone 50 år. Att som Mörtman upprepa okunskapen, gör den inte sannare, men honom att framstå i sämre dager. Låt oss ta det i ordning:

500 forskare, skriver Mörtman. Det är att ställa i relation till de 11 000 som appellerade om motsatsen till FN. Frågan om klimatnödläge är en ny tes som Mörtman tar in för att slippa debattera det jag skrev. Saken förtjänas att debatteras. Men jag har inte skrivit om den saken.

Att människan orsakar global uppvärmning är om inte bevisat (mycket lite kan i strikt mening bevisas), så åtminstone i allra högsta grad säkerställt och klarlagt. Att koldioxid orsakar uppvärmning, fastlades under 1800-talet. Det är inte kunskap som baseras på "komplexa dataprogram", som Stig Mörtman skriver, utan ganska enkel kemi.

Att koldioxid är en nödvändig förutsättning för liv är ju en trivial invändning från Mörtmans sida – och en sann halmgubbe. Ingen bestrider det. Som i allt annat hänger det på koncentrationen. För att ta ett exempel som Mörtman borde förstå från sin professionella sida – det spelar roll hur hög kolhalten är i stål för att påverka dess egenskaper.

Visst finns det exempel i vetenskapshistorien på briljanta forskare som utmanat och vederlagt rådande teorier. Problemet är bara att då har de haft data, empiri och teori på sin sida, vilket Mörtman saknar.

Det är klargörande att Stig Mörtman rekommenderar enbart sin tro att ingenting behöver göras åt ett problem som är så välbeforskat och etablerat. Han delar inte sitt partis hållning i frågan (men det kanske inte är att vänta av en politiker som hoppar jojo mellan partier och nu sitter lierad med SD på mandat som han inte valts till).

En stilla undran: Vilken nästa fråga bestämmer sig Stig Mörtman för att "inte tro på"? Gravitationen? Bakterier? Att jorden är rund?

Niels Hebert

Miljöpartiet de gröna Ockelbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel