Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Vad vill SD ha av er, KD?

Ert partis plötsliga vändning väcker många frågor som vi vill ställa till Kristdemokraterna i vår region: Hur tänker ni göra på hemmaplan? Kan vi räkna med att ni håller er till de löften ert parti gjorde inför valet i höstas, eller tänker ni börja samarbeta med Sverigedemokraterna i regionen? skriver CUF:s Edvin Säll och Ingeborg Wigzell.

Annons

Så kom då dagen då ett av Sveriges riksdagspartier föll till föga. Kristdemokraterna har under två månader funderat på hur de ska göra och till slut vann partiledaren Ebba Busch Thors linje; att öppna för samarbete med SD.

På fredag åker ni, kristdemokrater från Gävleborg till ert stora partimöte, Kommundagarna, i Örebro. Vi har ett par frågor till er, som ni gärna får bära med er dit.

Under valrörelsen var tongångarna helt andra. Då höll KD med Centerpartiet, Liberalerna och Moderaterna om att SD inte är ett parti som alla andra. Då sa Ebba Busch Thor att aldrig, inte ens om 20 år, skulle det här kunna hända. Men när röstsiffrorna stod klara gick det tydligen en stor skälvning genom det kristdemokratiska partiet. Skulle framgångarna i valets slutspurt verkligen bli oavlönade?

Vi i Centerpartiet är övertygade om att Sverige behöver invandring för att klara att försörja oss i en snar framtid. Vi tror på alla människors lika värde, oavsett kön, hudfärg, etnicitet och sexuella preferenser. Vi tror på ett jämställt samhälle där kvinnor och män har samma förutsättningar. Vi tror på internationellt samarbete och frihandel. Vi tror på globalismen.

Inget av det finns på SD:s dagordning. De vill krympa mediernas frihet att granska makten, de vill tvinga alla människor som bor i Sverige att ha samma sedvänjor. De vill inskränka kvinnors rätt till sina kroppar genom minskad aborträtt och de vill stänga landets gränser helt för människor på flykt.

De har företrädare som sagt sig vilja ställa sig på Öresundsbron med kulspruta och meja ned flyktingar. De har företrädare som sagt att det är kvinnors fel att de blir misshandlande. Ständigt och ideligen hör vi om folkvalda SD-politiker som hotar, hatar och kränker andra de inte håller med.

Det här, kristdemokrater i Gävleborg, är alltså partiet ni numera vill förhandla och samarbeta med.

Ert partis plötsliga vändning väcker många frågor som vi vill ställa till Kristdemokraterna i vår region:

Hur tänker ni göra på hemmaplan? Kan vi räkna med att ni håller er till de löften ert parti gjorde inför valet i höstas, eller tänker ni börja samarbeta med Sverigedemokraterna i regionen?

Hur ser ni på Sverigedemokraternas nynazistiska rötter och att nuvarande partiledningen gick med i partiet när det fortfarande gjordes Hitlerhälsningar på partimöten? Hur tycker ni att de påverkar er inställning till det partiet i dag?

Tror ni att KD någonsin kommer att kunna få stöd för sin politik av SD, utan att SD kräver något tillbaka? Vad är ni beredda att kompromissa med?

Det här är förstås frågor som fler än vi ställer oss. Alla de som hängde med i valrörelsen, alla de som röstade på KD för att de trodde att deras röst var säker hos er, undrar säkert också. Därför ser vi fram emot era svar.

Edvin Säll

distriktsordförande, Centerpartiets Ungdomsförbund i Gävleborg

Ingeborg Wigzell

avdelningsordförande, Centerpartiets Ungdomsförbund i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons