Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vanligt folk måste kunna bo kvar i sin lägenhet

Landets hyresgäster betalar i dag 115 miljarder kronor i hyra varje år. Det innebär att en procent i hyreshöjning minskar köpkraften med mer än en miljard kronor, skriver Torbjörn Lööw och Torbjörn Rönnkvist, Hyresgästföreningen.

Nu drar förhandlingarna om 2020 års hyror igång. Organisationen för de privatägda fastighetsägarna har presenterat ett nationellt yrkande på 3,5 procent. Sveriges Allmännytta hakar på och föreslår 2,5-3,5 procent.

Det är förbluffande höga yrkanden som hyresvärdarna kommer med. Varför ska vi som hyr våra bostäder i Gävleborgs län betala ännu mer när vi redan i dag bor generellt sett dyrare än de som bor i bostadsrätter och villor?

Är det en rimlig hållning att, när alla andra kostnader går ner, så ska boendekostnaderna för just hyresgäster gå åt motsatt håll?

Vi har som vanligt inför förhandlingsarbetet analyserat bostadsföretagens ekonomi och precis som förra året konstaterar vi att det är fortsatt lönsamt att äga och förvalta hyresfastigheter.

Hyresrätten har varit en attraktiv investering under de senaste 20 åren och en tillgång med säkra intäkter relativt andra fastighetssegment, en trend som vi inte ser någon anledning till att den kommer att förändras framöver.

Både i Sverige och internationellt präglas ekonomin av en tilltagande avmattning. Räntorna är fortsatt låga, svensk inflation är fortsatt på väg ner och Hyresgästföreningen kan även se att tidigare års lägre hyresuppgörelser mer än väl har kompenserat för fastighetsägarnas kostnadsutveckling. Inför 2020 behöver hyresutvecklingen hållas på en långsiktigt mer hållbar nivå.

Effekterna av för höga nivåer kommer att slå hårt mot människors plånböcker. Vanligt folk måste kunna bo kvar i sina lägenheter.

Landets hyresgäster betalar i dag 115 miljarder kronor i hyra varje år. Det innebär att en procent i hyreshöjning minskar köpkraften med mer än en miljard kronor. Man ska också komma ihåg att sex av tio hushåll består av ensamstående och förväntas kunna bära en hyreshöjning med en inkomst. Den ekonomiska situationen för hyresgästerna påverkar hela samhällsekonomin.

Enligt den svenska modellen på hyresmarknaden med gemensamt förhandlade hyror sätts hyror efter bruksvärde, där bland annat förvaltningskvalitet ingår.

Det är en modell som vi på Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta, och Fastighetsägarna, gemensamt åtagit oss att utveckla och arbeta efter. Hyresgästföreningen i Region Aros-Gävle kommer fortsätta ta ansvar i årets förhandlingar och vi ser fram emot konstruktiva samtal mellan parterna.

Torbjörn Lööw

ordförande Hyresgästföreningen Gävle-Älvkarleby-Ockelbo

Torbjörn Rönnkvist

ordförande Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel