Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Var är den ”feministiska regeringen” när brott mot kvinnor fortskrider?

Det får vara nog nu. Sverige behöver införa en nollvision mot våld i nära relationer. Regeringen bjuder in till samtal, det är välkommet men det räcker inte. Det krävs mer än samtal, det krävs handling, skriver Kristdemokraterna.

De senaste tre veckorna har fem kvinnor bragts om livet av män de haft en relation med. Tusentals kvinnor och barn söker skydd på landets kvinnojourer varje år. Vart tionde barn tvingas uppleva våld i hemmet, och i snitt dödas en kvinna av en man hon haft en relation med var tredje vecka i Sverige.

Rätten till kroppslig integritet och ett liv utan våld och förtryck borde vara en självklarhet, men för många kvinnor ser verkligheten annorlunda ut.

Efter snart två mandatperioder med världens första ”feministiska regering”, så har kvinnors liv försämrats på en rad områden. Kvinnors trygghet är på tillbakagång. Våldet mot kvinnor i Sverige har ökat. Det gäller såväl antalet anmälda våldtäkter, våld i nära relationer och hedersrelaterad brottslighet.

Det får vara nog nu. Sverige behöver införa en nollvision mot våld i nära relationer. Regeringen bjuder in till samtal, det är välkommet men det räcker inte. Det krävs mer än samtal, det krävs handling.

Straffskalan för vålds- och sexualbrott måste skärpas, så att den verkligen återspeglar allvaret i brottet. Sekretessen mellan vård, socialtjänst och polis måste slopas. Brottsoffer ska inte behöva driva in skadeståndet på egen hand. Kontaktförbuden måste utökas till större zoner och straffen skärpas vid överträdelse där fysisk överträdelse leder till fängelse. Det är bara några av reformerna som krävs.

Det är dags att brott mot kvinnor tas på allvar, att resurser tillsätts och att brottsoffer får upprättelse. Sveriges kvinnor förtjänar bättre.

Kristdemokraterna

Andreas Carlson

rättspolitisk talesperson

Sofia Damm

jämställdhetspolitisk talesperson

Sarah Havneraas

förbundsordförande Kristdemokratiska kvinnoförbundet

Lili André

partistyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel