Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vår budget är att ta ansvar för vår kommun

Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna presenterar ännu en stark oppositionsbudget i Ockelbo för näringsliv, trygghet och omsorg. Vi gör tydliga politiska prioriteringar för att Ockelbo ska gå stärkt in i framtiden och inte hamna på efterkälken, skriver Liz Zachariasson, SD, Linus Gunnarsson, M och Dan Brodin, KD.

På kort tid har det svenska samhället förändrats kraftigt. Den organiserade kriminaliteten ökar, samhällskontraktet blir svagare och en global pandemi lamslår mycket av det vi tidigare tagit för givet. Dessutom har vi sedan tidigare i kommunen en hög arbetslöshet, utmaningar i att skapa jobb och en äldreomsorg som behöver lyftas.

Här har den sittande majoriteten, med Socialdemokraterna i spetsen, inte lyckats vända skutan åt rätt håll. Vi vill se ett slut på slöseriet med medborgarnas skattemedel. Vi stärker även kommunens överskott, genom att vara både effektiva, sparsamma och kloka, till att nå nästan två procent redan 2023. Detta utan försämringar i välfärden.

Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna skapar ett reformutrymme på åtskilliga miljoner kronor, som vi kan använda till nödvändiga satsningar under det kommande året. Fler vuxna i skolan och en stärkt elevhälsa blandas med satsningar på fler anställda inom omsorgen, anställning av en äldrekurator och mot undernäring i äldreomsorgen.

Dessutom vill vi göra en särskild satsning på trygghetsfrämjande åtgärder. Vi fokuserar även på att trycka tillbaka det organiserade bidragsfusket. Majoritetens föreslagna investeringar på 8,5 miljoner, och på det åtskilliga miljoner i driftkostnader, för ett olönsamt Wij Trädgårdar är något vi inte kan ställa oss bakom. Särskilt som vi har stora utmaningar i pandemins spår att ta hand om.

Vi vill däremot också det till skillnad från majoriteten, investera i nödvändigheter inom utbildning och förebyggande socialt arbete. Vi finansierar våra satsningar fullt ut genom att bland annat minska anslagen på administration inom kommunstyrelsen.

Vidare kommer kostnader att krympa genom smarta effektiviseringar och de positiva effekterna av de satsningar vi föreslår. Färre bidragsbrott, lägre nivå av undernäring med tillhörande vårdbehov och ökad trygghet, sänker kommunens kostnader.

Sammantaget har vi en stark oppositionsbudget med väl avvägda satsningar för att näringsliv, omsorg och trygghet ska kunna harmonisera med en ekonomi i balans. Det är att ta ansvar för vår kommun.

Liz Zachariasson, SD

Linus Gunnarsson, M

Dan Brodin, KD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel