Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vår grund är att vi vill bidra till att dämpa klimatförändringarna

Svar till Hellberg och Fredriksen - är ni med i kampen för klimatet?

För en tid sedan skrev Hellberg och Fredriksen (v) att de är för en kraftig utbyggnad av vindkraft, men att ”samtidigt är det viktigt att bevara vissa natur- och kulturvärden samt det näringsliv som kan påverkas av vindkraftsutbyggnaden”.

Vi har alla ett ansvar att göra vårt yttersta för att skyndsamt begränsa utsläpp som leder till klimatförändringar. I Sverige har vi goda förutsättningar att visa vägen till ett hållbart samhälle. Givet detta är det mycket viktigt att beslut fattas på faktamässig grund. Vi vill därför veta vilka natur- och kulturvärden som Hellberg och Fredriksen hänvisar till och på vilket sätt de menar att näringslivet påverkas.

Utposten 1 är ett unikt projekt i den bemärkelsen att många viktiga instanser är positiva till etableringen. Dels står Naturskyddsföreningen bakom projektet och det stämmer överens med Havs- och vattenmyndighetens riktlinjer för Östersjön. Även den lokala fiskekonsulenten menar att fisket till och med kan gynnas av etableringen.

Vad gäller jobb så skulle Utposten 1 bidra till ca 200 årsanställda under byggnationen och ca 50 årsanställda inom restaurang och besöksnäringen. Efter byggnation skulle det generera cirka 25 årsanställda med bas för driften i Norrsundet i 25-30 år framåt.

Vi har grundat Svea Vind Offshore och finansierat alla kostnader själva sedan start. Att vi är ett företag har främst att göra med möjligheten att söka tillstånd för den verksamhet vi planerar. Vår grund är att vi vill bidra till att dämpa klimatförändringarna och samtidigt bidra till lokal utveckling och jobb. Dessa värderingar kommer vi aldrig att släppa. Vi har sett stort intresse från många aktörer som vill samarbeta med oss för att bygga en hållbar framtid. Vi tror att samarbete är vägen framåt i klimatkampen. Här krävs ledarskap från politiken och näringslivet.

Hellberg och Fredriksen är tydligt solidariska med det lokala fisket. Det är bra, vi tycker också att fisket ska fortsätta och att förutsättningar för fisket i Östersjön ska bli bättre. Att vindkraft och fiske kan samexistera är visat i flera oberoende studier. Vi kommer därför att ordna studiebesök till platser där fiske samexisterar med vindkraft.

Det är oroväckande att Hellberg och Fredriksen inte visar lika tydlig solidaritet med klimatet. Partiet driver i många sammanhang frågan om klimatet på ett bra sätt. Vi tänker göra allt vi kan för att bidra till att begränsa utsläppen som påverkar klimatet. Hoppas att Vänsterpartiet är med i den kampen.

Mattias Wärn och Maria Brolin, klimatkämpar, entreprenörer och grundare av Svea Vind Offshore

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel