Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Var och en får definiera Dagermans anda

Debatt: Arne Ruth, ordförande i Dagermanprisets jury, svarar på kritiken mot årets pris som har framförts i en insänd debattartikel på kultursidan.

Lasse Ekstrand tillkännager för Gefle Dagblads läsare att han inte godkänner årets val av Dagermanpristagare, Britta Marakatt-Labba. Enligt hans uppfattning uppfyller hon inte priskriteriet, “att verka I Dagermans anda”.

Han har en självklar rätt att definiera innebörden i denna anda efter sitt eget huvud, både konstnärligt och politiskt. Dagermansällskapet har inget tolkningsmonopol. Det finns lika många läsarter för Dagerman som det finns läsare.

Men kritik mot valet av pristagare ska inte riktas mot sällskapet. Det formella ansvaret att gradera och föreslå kandidater bärs av en jury där jag är ordförande. En majoritet av jurymedlemmarna är oberoende av sällskapet. Juryn står enhälligt bakom årets val.

En grundbult i Dagermans livsverk är saklighet.

Ekstrand låter oss veta att “en del pristagare fått en som inbiten Dagermanläsare att höja på ögonbrynen.” Men där har också “funnits oproblematiska namn som Wallraff och andra, i civilkuragets krympande armé.”

Förvisso. Min vän Günter Wallraff skulle förtjäna Dagermanpriset. Men han har aldrig fått det. Han var gäst i Älvkarleby när den turkiske författaren Yasar Kemal blev pristagare. Wallraff förmedlade kontakten. Kemal levde under dödshot. Han fick ta ställning till prisets innebörd i förhållande till risknivån. Från den utgångspunkten tackade han ja.

En grundbult i Dagermans livsverk är saklighet. Jag hoppas att Lasse Ekstrand lär sig vad det innebär att verka i förebildens anda.

Arne Ruth

Ordförande i prisjuryn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel