Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vård i livets slutskede ska ges så nära den enskilda patienten som möjligt

Det har varit en blandad giv i debatten kring den palliativa vården och vården i livets slutskede. Livets slut är givetvis ett av de mest känsliga ämnena man kan närma sig och förtjänar en sansad diskussion och rimliga avvägningar, skriver Per-Ewert Ohlsson-Björk och Anette Olsson, C.

Det är uppenbart att vi behöver räta ut diskussionen om hospicevård. Hospice är en filosofi för vård i livets slutskede. Det behöver inte vara bundet till ett specifikt hus utan kan, bör och många gånger gör omfatta all vård av patienter som har en kort tid kvar i livet.

Det finns inget negativt med ett hospice som sådant, men det stora behovet för en väl fungerande vård i livets slutskede finns i hemmen. Den absoluta majoriteten tillbringar sin sista tid i hemmet. Den vården fungerar i huvudsak bra men kan givetvis bli bättre och måste vara den som får ta utrymme i våra prioriteringar.

Vår inriktning är att vården ska ges så nära den enskilda patienten som möjligt. Att satsa på vården i hemmet är det som säkerställer en likvärdig vård i hela länet. Inte att bygga ett enskilt hus i Gävle.

När den sista tiden blir för svår för att vårdas hemma så har vi trygghetsplatser på Ljusdal, Hudiksvall och Gävle sjukhus samt kommer att inrätta platser i Bollnäs. Dit ska dörren alltid stå öppen för den som behöver en plats.

Det är inte tu tal om saken att det finns individer som ett hospice skulle passa för. Men i vissa fall står faktiskt prioriteringar mot varandra. Och för de som inte kan bo kvar hemma har fler nytta av att fortsätta utveckla och förbättra våra trygghetsplatser och jobba för att än mer individanpassa vården.

Nu investerar vi kraftigt i våra sjukhus och då är det viktigt att vi beaktar flexibilitet och miljöer som underlättar för en helhetssyn kring patienten. Oavsett om vilken vårdform det än rör sig om.

Palliativ vård är för övrigt något som ingår i all vård. Den påbörjas så fort det inte längre går att bota en sjukdom eller skada där utgången förväntas vara dödlig. Det behöver alltså inte nödvändigtvis vara vård i livets slutskede.

De senaste veckorna har länets palliativa vård på ett oförtjänt sätt används som en slagpåse. Den kan givetvis bli bättre, men man kan vara trygg med att man får en mycket god palliativ vård och möts av en högkompetens profession även i Gävleborg.

Vissa mediala inslag slog dock på stort, med den politiska oppositionen i släptåg på temat att det minsann knappt gavs någon palliativ specialistvård i Gävleborg. Vi var helt enkelt sämst konstaterade vissa självsäkert. Hade man orkat tänka en sekund till så bör det varit uppenbart att uppgiften om att endast 7,5 procent skulle ha fått specialiserad palliativ vård i länet faller på sin egen orimlighet. Något man enkelt kunde ha konstaterat då 17 procent av alla som avlidit i länet, oavsett orsak, varit inskrivna något av länets specialiserade palliativa team.

Vårt ställningstagande är att jobba för en positiv utveckling av den palliativa vården, i hela länet, nära patienten. Tryggt, praktiskt och anpassat till den enskilde patientens unika behov. Vi ser till helheten för individen och länet, inte symbolik.

Per-Ewert Ohlsson-Björk, C

vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Anette Olsson, C

ledamot i hälsovalsutskottet och sjuksköterska

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel