Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vård i tid med en moderat statsbudget

Vårt förslag till statsbudget som presenterades nyligen sätter fokus på att utrota de växande vårdköerna, skriver Moderaterna.

Svensk hälso- och sjukvård ställde snabbt och framgångsrikt om för att möta det ökande behovet av intensivvårdsplatser i samband med covid-19-pandemin. Detta har dock lett till att den vård som inte varit akut fått stå tillbaka. Det innebär att den stora vårdskuld som fanns redan innan pandemin nu vuxit sig ännu större. Det är oacceptabelt.

Radera ut vårdskulden. Det behövs en nationell gemensam samling kring målet att ta bort vårdskulden, så att alla patienter kan få vård inom lagstadgad tid. Moderaterna vill i ett första steg se ett tidsbegränsat projekt, präglat av samma samarbetsanda som under den mest akuta fasen av covid-19-pandemin. Arbetet ska ske strukturerat, metodiskt och systematiskt och alla aktörer, såväl privata som offentliga, ska tillåtas vara med att bidra. Vi föreslår att regeringen ska ta initiativ till en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Regioner för att få projektet på plats.

Förstärk kömiljarderna. Redan innan covid-19-pandemin tvingade vården att ställa om sin verksamhet var vårdköerna långa och växande. Så förutom nödvändiga åtgärder i syfte att minska den nu akuta vårdskulden krävs ett fortsatt metodiskt arbete med att ytterligare utveckla och förstärka kömiljarderna. Vårdgarantin som kömiljarderna ska bidra till att uppfylla ska vara bredare än tidigare och även innehålla exempelvis återbesök och rehabilitering.

Utrota köerna i cancervården. Den nationella cancerstrategin behöver uppdateras i syfte att stärka den långsiktiga medicinska vården gällande cancersjukdomar och prioritera att korta köerna och ledtiderna. Moderaterna föreslår också att det införs en vårdgaranti för cancerpatienter. Den lagstadgade vårdgarantins nuvarande 90-dagars tidsgräns för första besök respektive behandling inom specialistvården räcker inte till. Vårdgarantin ska därför knytas till standardiserade vårdförlopp som tagits fram och kontinuerligt utvecklas inom cancervården. Till vårdgarantin knyts specifika resurser inom ramen för de kömiljarder som vi föreslår ska ingå i helheten för att korta vårdköerna i Sverige.

En förutsättning för ett legitimt och fungerande samhällskontrakt är att alla som betalar in skatt också får valuta för sina skattepengar – i form av en fungerande välfärd, som man kan känna sig trygg med oavsett var i landet man bor. Därför satsar Moderaterna 1 miljard mer år 2021, 2,5 miljarder mer år 2022 samt 4 miljarder mer år 2023 än vad regeringen gör i totala satsningar på regionernas verksamheter.

Sjukvården ska inte bara vara i världsklass. Den måste också vara tillgänglig när man blir sjuk. Sverige behöver en moderat statsbudget för att säkerställa detta.

Moderaterna

Camilla Waltersson Grönvall

socialpolitisk talesperson

Patrik Stenvard

regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel