Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vårdprogram kan hjälpa sköldkörtelsjuka män i Gävleborg

Antalet män i Gävleborg som får sköldkörtelhormon utskrivet har ökat kraftigt. Men tyvärr är det inte säkert att de får rätt vård. I dag ser kriterierna för diagnos och behandling olika ut beroende på var i landet man bor. Det är hög tid för ett nationellt vårdprogram och ett kvalitetsregister för hypotyreos, skriver representanter för Sköldkörtelförbundet.

I Gävleborg har antalet män som får behandling mot underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos, ökat med 78 procent sedan 2006, enligt läkemedelsstatistik från Socialstyrelsen. Även bland kvinnorna i länet ökade förskrivningen, med 41 procent under samma period.

Hypotyreos är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna i Sverige och behandlingen är oftast livslång. Under 2019 behandlades nära en halv miljon svenskar för hypotyreos. Det är ungefär lika många som behandlas för diabetes.

Får de rätt vård? I dag kan vi inte vara säkra på det. Men vi vet att kriterierna för diagnos och behandling i Region Gävleborg skiljer sig från andra regioner eftersom det saknas ett nationellt vårdprogram för hypotyreos.

Vi vet också att många av de drabbade inte mår bra, trots medicinering. Eftersom det inte heller finns ett kvalitetsregister för uppföljning av patienter på gruppnivå saknas viktiga kunskaper om orsaker, behandlingsresultat, långtidseffekter och samsjuklighet.

Bristen på nationell samordning är förstås i första hand en stor nackdel för den som är sjuk. Men det är också en nackdel för behandlande läkare, eftersom det saknas tydliga och forskningsbaserade riktlinjer kring sköldkörtelsjukdom för optimal vård.

Vi menar att det ligger både i de drabbades och i vårdens intresse att Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, skyndsamt tar fram ett nationellt vårdprogram och ett kvalitetsregister även för hypotyreos.

Först då kan vi få en mer jämlik vård och förbättra livskvaliteten för de tusentals kvinnor och män i Gävleborg som är drabbade.

Sköldkörtelförbundet

Berith Wiklund

ordförande i Gävleborgs län

Anna Bergkvist

ordförande

Fakta om hypotyreos:

1. Sköldkörteln tillverkar hormoner som kontrollerar kroppens ämnesomsättning.

2. Brist på sköldkörtelhormon leder till att ämnesomsättningen blir för låg.

3. Vanliga symtom är trötthet, nedstämdhet, värk, minnesproblem samt problem med potens och fertilitet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel