Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Varenda företagare ska känna att Gävle kommun levererar

Vårt samhälle, Gävle och våra ytterområden, är beroende av en rad saker för att fungera som det ska. Något av det viktigaste är företag som levererar tjänster och produkter, skapar arbetstillfällen, ser till så att skatten kommer in och kan få andra delar i vårt gemensamma bygge att fungera, skriver Helene Åkerlind, Erik Holmestig och Jörgen Edsvik.

I alldeles för många år har företagare i Gävle uppenbarligen inte känt sig tillräckligt efterfrågade. Vi i Gävles politiska styre bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet har många gånger funderat på varför. Vi kan se i våra egna undersökningar att när företag har varit i kontakt med kommunen i egna ärendet så är många väldigt nöjda. Men när Svenskt Näringsliv rankar Sveriges kommuner kommer vi på en riktigt tråkig bottenplats, och vi hör när vi pratar med företagare att man ibland inte bemötts särskilt väl av kommunen.

Det tar vi på stort allvar. Vi gör nu en rad saker för att komma till rätta med detta. Under hösten var vi ute till 50 olika företag för att höra oss för vad man ser som utmaningar i sin kontakt med kommunen. Att bli bättre på upphandling, att handla lokalt, att bättre förstå små och medelstora företags vardag och att förenkla vår kommunikation var några viktiga saker vi fick med oss.

Varenda en av synpunkterna har vi samlat ihop och kommer vara en av de allra viktigaste uppgifterna för vår nya näringslivsavdelning som startats i december.

Vi återinför också den bemötandeutbildning för våra anställda som varit mycket omtyckt, och vi fortsätter utveckla arbetet med förenklad service till företag - oavsett ditt problem ska du kunna vända dig till oss och få rätt guidning med din fråga.

Samtidigt behöver vi jobba fram ny verksamhetsmark för företag som vill flytta hit eller flytta sin verksamhet i kommunen. Vi måste vässa vår kommunikation när vi gör stora förändringar av vägar eller stadsdelar i kommunen, och vi måste våga att inom lagens ramar vara kreativa när vi upphandlar för att se till att flesta möjliga arbetstillfällen hamnar i vår kommun och region.

Vi vet att företagen, precis som vi själva, har utmaningar med kompetensförsörjningen. Att vår högskola kan utvecklas, att våra skolor kan leverera betydligt bättre resultat men också att våra unga både vill och får möjligheter att driva företag är oerhört viktiga pusselbitar för att vi tillsammans ska kunna möta ett växande Gävle.

De närmsta åren tar vi krafttag för att förändra det som har varit ett negativt företagsklimat. Vi hoppas att du är med på den resan, och gör den möjlig tillsammans med oss.

Helene Åkerlind, L

kommunalråd med ansvar för näringslivsfrågor

Erik Holmestig, C

kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor

Jörgen Edsvik, S

kommunalråd med ansvar för sociala frågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel