Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Varför är hjärtsjukvården så mycket sämre här än i Stockholm?

Sjukvårdspartiet är mycket oroat över att det är så stora skillnader i hjärtsjukvården och vill att vi ska se över vad det beror på, skriver Henrik Olofsson och Kent Olsson.

I ett inslag i TV-nyheterna den 15 december kan man ta del av att det är något märkligt med hjärtsjukvården i Region Gävleborg. I inslaget berättas det att man har 40 procent högre risk att dö i hjärtinfart än om man bor i Stockholm.

Vad detta beror på kan vara många orsaker men enligt majoriteten har vi en väl fungerande ambulanssjukvård som snabbt kan hämta patienter.

Varför är det då så stor skillnad mot andra län och regioner då det gäller hjärtsjukvården och att överleva en hjärtinfarkt?

Tommy Berger, S, är hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande och han kanske ge ett bra svar på varför det är så här.

Region Gävleborg har ju faktiskt centraliserat sin akutsjukvård till två orter Gävle och Hudiksvall och frågan blir ju om det är så att vi byggt en sjukvård som inte ger vård på lika villkor. Är det så att avståndet gör att man avlider på grund av för långa transporter?

Men om siffrorna stämmer blir man ju förundrad för i Gävle har man nära till sitt akutsjukhus och där borde man ju ha samma möjligheter att överleva som man har i Stockholm.

Sjukvården utvecklas hela tiden och man förutsätter att även vår sjukvård i Region Gävleborg följer med den utvecklingen så att vi kan ge vård på lika villkor.

Sjukvårdspartiet är mycket oroat över att det är så stora skillnader i hjärtsjukvården och vill att vi ska se över vad det beror på.

Sjukvårdspartiet vill se att Region Gävleborg kan ge samma goda sjukvård som andra regioner kan.

Sjukvårdspartiet

Henrik Olofsson

regionråd

Kent Olsson

Hofors, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel