Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Varför inte ta reda på vad som redan pågår i nämndens verksamheter?

Det är glädjande att konstatera att även Moderaterna vill lyfta skolfrågan som en oerhört viktig fråga för Gävles framtid, skriver Evelyn Klöverstedt, L.

Jag blir dock orolig och aningen förvånad över att ett parti som har varit delaktiga i att styra Gävle kommun de senaste åren inte är mer uppdaterade i vad som redan sker inom skolan, både i Gävle men också nationellt.

Men då för att bringa lite klarhet:

Obligatorisk lovskola är redan beslutad av riksdagen och det innebär att Gävle kommun är skyldig att organisera detta för de elever som riskerar ofullständiga betyg.

Möjlighet till läxhjälp finns redan i Gävle och det har pågått under ett antal år.

Möjlighet till en central rättning av de nationella proven sker redan som försöksverksamhet. Beslut är också fattat om att digitalisera de nationella proven.

Arbetet för att minska lärarnas administration pågår redan, nationellt genom att införa lärarassistenter och här i Gävle har vi under ca ett år arbetat med projektet “Breddad rekrytering”, där vi ser över möjligheten att andra resurser ska finnas i skolan för att frigöra tid för undervisning.

När det gäller trygghet i skolan så vill jag påminna om att Gävle har ett väl strukturerat trygghetsarbete genom Gävlemodellen där alla grundskolor inklusive friskolorna har ett väl utvecklat arbete som har vetenskapligt stöd. Från och med 2019 ingår även våra gymnasieskolor i den beprövade modellen.

Nationellt bedrivs ett arbete av oss liberaler för att öka befogenheterna och stödja lärarkåren i deras viktiga arbete och för att kunna sätta gränser mot störande saker i klassrummet.

När det gäller elevhälsan så håller jag med om att den går att utveckla än mer, vilket också var den återkoppling utbildningsnämnden fick från Skolinspektionens granskning. Utmaningen med ett mer främjande elevhälsoarbete delar vi med de flesta kommunerna i landet. Även i det här fallet har utvecklingsarbetet redan påbörjats och en styrgrupp håller i det arbetet. Till kommande sammanträde i utbildningsnämnden ska vi få ta del av elevhälsans arbete.

Så mina funderingar är:

Varför inte ta reda på vad som redan pågår i nämndens verksamheter?

Vad är det som är nytt i era förslag?

Evelyn Klöverstedt, L

ordförande utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel